КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Путеви наде


ПУТЕВИ НАДЕ СЕРИЈАЛ ТВ ЕМИСИЈА


Поново корачамо "Путевима наде"

Телевизијска емисија "Путеви наде" убудуће ће бити емитована на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 10 часова. Фонд за пружање помоћи избеглицим, прогнаним и расељеним лицима и покрајински јавни медијски сервис постигли су договор о наставку емитовања специјализованог програма у наредних шест месеци како би избеглим и расељеним особама било обезбеђено правовремено и потпуно информисање о њиховим правима и могућностима за трајну локалну интеграцију или повратак у место претходног пребивалишта. Информисање избеглица о могућностима које им стоје на располагању и искуствима у досадашњем раду на трајном збрињавању, посебно добија на важности у условима када активности домаћих и међународних организација на том пољу улазе у своју завршницу, односно долазе у фазу када се најозбиљније разматрају модели по којим би читаво избегличко питање на просторима бивше СФРЈ коначно било затворено.

Емитовање получасовне емисије "Путеви наде" на програмима РТВ-а почело је у априлу 2009. године. Програм је намењем избеглим и прогнаним лицима која желе да се интегришу у овдашњу друштвену заједницу, као и оним који настоје да се врате у завичај. Емисија је магазинског типа и доноси прилоге о програмима трајног стамбеног збрињавања избеглица у Војводини, повратницима, правним могућностима за решавање имовинских питања, личних докумената и сл., као и о другим темама из, иначе веома широке, избегличке проблематике. Програм ревносно прати и реализацију програма Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, као и активности Владе Војводине у спровођењу њене стратегије за решавање избегличке проблематике.


ПУТЕВИ НАДЕ: осврт на први серијал

У периоду април/јул 2009. године на РТВ 1 емитовано је седамнаест полусатних емисија "Путеви наде" посвећене избегличкој проблематици. На почетку у термину недељом пре подне, али због великог интересовања, термин је померен за петак, са почетком у 19.00 сати. Пројекат је снимљен средствима ЕУ , уз подршку канцеларије УНХЦР-а из Београда и институцијоналну сарадњу и учешће Извршног већа Војводине, односно Фонда за помоћ избеглим, прогнаним и ратом расељених лица АП Војводине.


Концепт емисије углавном је чинио разговор са гостом, снимљен у студију, док су други део емисије представљале репортаже које су говориле о примерима и проблемима локалне интеграције, односно репатријације.


ПУТЕВИ НАДЕ: осврт на први серијал

У периоду април/јул 2009. године на РТВ 1 емитовано је седамнаест полусатних емисија "Путеви наде" посвећене избегличкој проблематици. На почетку у термину недељом пре подне, али због великог интересовања, термин је померен за петак, са почетком у 19.00 сати. Пројекат је снимљен средствима ЕУ , уз подршку канцеларије УНХЦР-а из Београда и институцијоналну сарадњу и учешће Извршног већа Војводине, односно Фонда за помоћ избеглим, прогнаним и ратом расељених лица АП Војводине.


Концепт емисије углавном је чинио разговор са гостом, снимљен у студију, док су други део емисије представљале репортаже које су говориле о примерима и проблемима локалне интеграције, односно репатријације.


ПУТЕВИ НАДЕ:

Проблематика избеглиштва траје осамнаест године,односно од "Олује" цетрнаест.емисија је информисала избегличку популацију о свим битним, актуелним темама у земљама порекла , али и догађањима у нашој земљи која би непосредно утицала на што брже разрешење проблема.


Овај пројекат је информисао и домицилно становништво о овом проблему и скренуо пажњу да процес још траје и да је потребно много рада, али и озбиљних финансијских средстава.


Емисијама скреће се пажња и свим институцијама у земљи, невладином сектору, али и међународној јавности да избеглиштво изазвано ратом, у нашој земљи још егзистира, а да за разрешење треба и међународног утицаја, средстава и јос активног и објективног рада.


ПУТЕВИ НАДЕ:

- интервјуи -

У току серијала интервјуисни су сви релевантни представници међународних организација (УНХЦР, канцеларија Београд, Загреб..) представници Републичке и Покрајинске извршне власти који раде на збрињавању избеглих лица као и лица задужена на локалу, дакле општински повереници. У серији су своје оправдано место заузимали и сви из невладиног сектора: ХЦИТ, Регионални одбор за помоц избеглим, Интер-сос.. и.т.д.


- колективни центри -

Приче из колективних центара који се налазе на територији Војводине, одсликали су стање и расположење избеглиих лица..одсликали су и њихову апатију и немоћ да искораче у свет и преузму одговорност, јер дуг период боравка у њему оставио је неизбрисив траг. Видели смо судбину центра у Делиблатској пешчари, затим у Старој Пазови, Ковину.


- локална интеграција -

Прилог Младеново, најкомплетнији, најефектнији (14.емисија) и тиме се у потпуности оправдава смисао, постојање и рад Фонда. Из програма откупа сеоских кућа, трајно и одрживо збринуте су избегличке породице које су за своје место боравка одабрале село Младеново, код Бачке Паланке.


- репатријација -

С обзиром да ових прича нема на нашим екранима, већ тиме добијају ексклузивност и издвајају се.Осма емисија из РХ, Врховине је најгледљивија у серијалу, најкомплетнија најквалитетнија.веома је леп и прилог из Мазина, Хрватска затим породица Ерор, док је најквлитетнији прилог из десете емисије г. Дрча, повратник, из Кашића.Последње две емисије из Босне, имају свој циљ и квалитет јер веома детаљно говоре о одрживом повратку.


-остало-

Разгледница Книн (10.емисија) има своје место уколико се допуни подацима о броју српског становниства пре рата и сада..такође оргуље у Задру имају своју функцију,ако се нагласи да толико и толико Срба то није у могуцности да чује.део изјаве саветника МУП-а Хрватске због увредљивог карактера требало је бити изостављено. Задружна иницијатива (7. емисија), изузетно ефектан и користан прилог и пример позитивне међусобне сарадње избеглих лица овде и у земљи порекла.


Репортажа о поклону Пољопривредног факултета у Новом Саду и Извршног већа АПВ у семенској роби и садном материјалу очекујемо да у наредном серијалу пружи гледаоцима целовиту информацију..видећемо ко су примаоци помоћи и какви су резултати...


- Због проблема који је јос отворен и потребе да информација стигне правовремено.екипа ПУТЕВИ НАДЕ наставља са снимањем, а продужетак уговора измедју УНХЦР-а, затим Фонда и продукцијске агенције за неколико дана биће обновљен, истакао је директор Фонда, господин Павловић.

Јавни позив 2017.

02. октобар 2017.

ЗА ДОДЕЛУ ЈЕДНОКРАТНЕ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ УЧЕНИЦИМА СРЕДЊИХ ШКОЛА НА ТЕРИТОРИЈИ АП ВОЈВОДИНЕ

10. јул 2017.

ЗА ПРУЖАЊЕ ПОМОЋИ ПУТЕМ ДОДЕЛЕ ГРАЂЕВИНСКОГ МАТЕРИЈАЛА ЗА ЗАПОЧЕТУ ИЗГРАДЊУ СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА У ВЛАСНИШТВУ ИЗБЕГЛИХ, ПРОГНАНИХ И РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА СА БОРАВИШТЕМ, ОДНОСНО ПРЕБИВАЛИШТЕМ, НА ТЕРИТОРИЈИ АП ВОЈВОДИНЕ ЗА 2017. ГОДИНУ

01. јул 2017.

ЈАВНИ ПОЗИВ ПРУЖАЊЕ ПОМОЋИ У СТАМБЕНОМ ЗБРИЊАВАЊУ ИЗБЕГЛИХ, ПРОГНАНИХ И РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА У ВОЈВОДИНИ ПУТЕМ ДОДЕЛЕ СРЕДСТАВА ЗА ОТКУП СЕОСКИХ КУЋА СА ОКУЋНИЦОМ У 2017. ГОДИНИ

02. јун 2017.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРУЖАЊЕ ПОМОЋИ ПУТЕМ ДОДЕЛЕ ГРАЂЕВИНСКОГ МАТЕРИЈАЛА ЗА ЗАПОЧЕТУ ИЗГРАДЊУ СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА У ВЛАСНИШТВУ ИЗБЕГЛИХ, ПРОГНАНИХ И РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА СА БОРАВИШТЕМ, ОДНОСНО ПРЕБИВАЛИШТЕМ, НА ТЕРИТОРИЈИ АП ВОЈВОДИНЕ ЗА 2017. ГОДИНУ

15. мај 2017.

ЗА ПРУЖАЊЕ ПОМОЋИ У ВИДУ БЕСПЛАТНОГ АУТОБУСКОГ ПРЕВОЗА, "ИДИ - ВИДИ ПОСЕТЕ" ЛИЦИМА ИЗБЕГЛИМ И ПРОГНАНИМ ИЗ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ, А КОЈA ИМАЈУ ПРЕБИВАЛИШТЕ НА ТЕРИТОРИЈИ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ

07. април 2017.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОГРАМА ОД ЗНАЧАЈА ЗА ПОПУЛАЦИЈУ ИЗБЕГЛИЦА И ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА

13. јануар 2017.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ ПОМОЋИ ЗА ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ИЗБЕГЛИХ, ПРОГНАНИХ И РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА

13. јануар 2017.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРУЖАЊЕ ПОМОЋИ ПУТЕМ ДОДЕЛЕ ГРАЂЕВИНСКОГ МАТЕРИЈАЛА ЗА ПОБОЉШАЊЕ УСЛОВА СТАНОВАЊА У СТАМБЕНИМ ОБЈЕКТИМА У ВЛАСНИШТВУ ИЗБЕГЛИХ, ПРОГНАНИХ ИЛИ РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА СА БОРАВИШТЕМ, ОДНОСНО ПРЕБИВАЛИШТЕМ НА ТЕРИТОРИЈИ АП ВОЈВОДИНЕ ЗА 2017. ГОДИНУ