КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti decembar 2007

Postavljeno, 27. decembar 2007. godine, Novi Sad.

Delegacija IVV u poseti Republici Hrvatskoj

Novi Sad, 19. decembar - Delegacija Izvršnog veća AP Vojvodine, koju predvodi predsednik Izvršnog veća APV mr Bojan Pajtić, putuje danas u dvodnevnu posetu Republici Hrvatskoj.
Programom posete planiran je obilazak Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije, kao i uručenje donacije poljoprivrednim zadrugama u povratničkim sredinama.Pored predsednika Pajtića, u delegaciji Izvršnog veća APV su: Siniša Lazić, pokrajinski sekretar za privredu, dr Janko Veselinović, predsednik Saveta za izbegla, prognana i raseljena lica i Marijana Novakov Popović, pokrajinski poverenik za izbeglice.

Postavljeno, 17. decembar 2007. godine, Novi Sad.

Predsednik Pajtić porodicama izbeglih i prognanih uručio ključeve 45 kuća

Novi Sad, Grabovci, 17. decembar - Predsednik izvršnog veća Vojvodine mr Bojan Pajtić danas je u Grabovcima u Sremu (opština Ruma) u domu porodice Jovanović, koji su i sami izbegli, uručio 45 ključeva kuća namenjenih izbegličkim porodicama koje do sada nisu imale adekvatan smeštaj. U ove stambene objekte namenjene zbrinjavanju izbegličkih porodica, obezbeđene uz podršku Izvršnog veća i Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, biće useljeno više od dvestotine ljudi. Pojedinačna vrednost ovih kuća, uz koje je obezbeđena i okućnica površine oko jednog jutra zemlje, iznosi do 6 hiljada evra.

Kako je u septembru već uručeno 30 ključeva kuća, ove godine će ukupno biti obezbeđeno 75 stambenih objekata za porodice izbeglih i prognanih koje nisu imale rešen stambeni problem, a ne žele da se vrate u svoja ranija prebivališta, uglavnom u Republici Hrvatskoj. One porodice koje su želele da se vrate u svoje pređašnje sredine, imale su na raspolaganju mogućnost da se opredele za jedan od tri paketa pomoći namenjene povratnicima, koji sadrže građevinski materijal, belu tehniku ili poljoprivrednu mehanizaciju.

- Želim Vam svima da sa srećom koristite svoje kuće, koje će Vam ponovo pružiti socijalnu sigurnost, Vama i Vašoj deci, te konačno obezbediti minimum uslova koji dolikuju življenju u 21. veku. Ali mi u pokrajinskoj vladi ne možemo biti mirni i zadovoljiti se postignutim, jer same kuće nisu dovoljne. Uz kuću je potrebna okućnica, a uz okućnicu ide neophodna mehanizacija. Zato će Izvršno veće, iako nema neposredne nadležnosti u ovoj oblasti, nastaviti da, preko pokrajinskih institucija oformljenih sa ciljem da efiksno pomognu porodicama izgnanih i prognanih, pruža pomoć koja treba da omogući socijalnu izvesnost i uslove za kompletnije uključivanje ove populacije u naše društvo. Da i Vaša dece žive kao sva druga deca u Vojvodini, u jednakim uslovima i sa jednakim šansama. Naredne godine će zato u pokrajinskom budžetu biti obezbeđena još veća sredstva za rešavanje stambenog zbrinjavanja najugroženijeg dela od oko 50 hiljada izbeglih i prognanih. Ukupan predviđeni iznos, samo za prvo tromesečje 2008. godine, iznosi oko 50 miliona dinara, dok su ove godine Izvršno veće i Fond za pomoć izbeglim i prognanim radi, uložili oko 100 miliona dinara. Planiramo da do 2012. godine sve najugroženije porodice budu trajno zbrinute - rekao je, u svom današnjem obraćanju okupljenim članovima porodica koje su dobile ključeve novih boravišta, predsednik Izvršno veća.

Uz predsednika Izvršnog veća Vojvodine, današnjoj podeli ključeva porodičnih kuća namenjenih izbeglim i prognanim licima iz čitave pokrajine, prisustvovali su dr Janko Veselinović predsednik Saveta za pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima iz APV, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Dejan Pavlović i pokrajinski poverenik za izbeglice Marijana Novakov Popović.