КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti avgust 2008

Postavljeno, 04. avgust 2008. godine, Novi Sad.

Ministar rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije Rasim Ljajić

Srbija će insistirati na rešavanju problema izbeglica Beograd, 4. avgust 2008. godine - Ministar rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da će Srbija od Bosne i Hercegovine i Hrvatske zatražiti hitan sastanak na ministarskom nivou posvećen problemu izbeglica i Sarajevskoj deklaraciji. Ljajić je u izjavi za agenciju Beta, povodom obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja", rekao da će Srbija tražiti i aktivnije učešće međunarodne zajednice jer se pitanje izbeglica ne može rešiti tako što će se njihovi problemi zanemarivati. Srbija će, kako je naglasio, i na svim međunarodnim forumima insistirati na rešavanju problema izbeglica, budući da proces pomirenja u regionu ne može da bude uspešan bez zatvaranja izbegličkog dosijea.

On je ocenio da se u sprovođenju Sarajevske deklaracije, koju su potpisale Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora, nije odmaklo zato što nije bilo političke spremnosti da se izbegličko pitanje reši.

Ministar je podsetio na to da je tim dokumentom bilo predviđeno da se do kraja 2006. godine zatvori problem izbeglica na prostoru bivše Jugoslavije, ali da se u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice - Evropske komisije, UNHCR-a i OEBS-a - ljudska prava izbeglica i dalje krše.

Prema njegovim rečima, problem nije ni blizu rešenja, pre svega zbog činjenice da izbeglice nemaju pristup pravima i da im je onemogućen i takozvani održivi povratak.

Srbija je danas među pet država u Evropi sa najvećim brojem izbeglica i nemamo pravo da ćutimo nad ovom činjenicom, naglasio je Ljajić i ocenio da međunarodna zajednica ništa nije učinila da se primeni Sarajevska deklaracija, ali da ni susedne države nisu pokazale minimum volje da se reše problemi izbeglica, pre svega njihova stanarska prava i radni staž.

Mi se još bavimo teškim ratnim nasleđem, ali tek će uspešno rešavanje pitanja Haškog tribunala, nestalih i izbeglica dati doprinos ukupnom procesu pomirenja među narodima i državama regiona, ukazao je ministar.

On je upozorio na to da proces pomirenja neće biti uspešan čak i ako svi optuženici budu izručeni Hagu, dok se ne reše i problemi izbegličke populacije i nestalih na prostoru bivše Jugoslavije.

Danas se navršava 13 godina od početka hrvatske vojne akcije "Oluja", koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.