КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti decembar 2008

Postavljeno, 22. decembar 2008. godine, Novi Sad.

Potpisani ugovori

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, Dejan Pavlović, potpisao je ugovore sa 44 porodice izbeglih, prognanih i raseljenih lica za pružanje pomoći za stambeno zbrinjavanje otkupom seoskih kuća sa okućnicom u sledećim opštinama: Sremska Mitrovica (9), Sombor (6), Odžaci (5), Apatin (5), Zrenjanin (4), Ruma (3), Šid (3), Bačka Palanka (3), Kula (2), Srbobran (2), Stara Pazova (1) i Irig (1).

U 2008. godini otkupljeno je i dodeljeno ukupno 110 seoskih kuća sa okućnicom i to u sledećim opštinama: Sremska Mitrovica (17), Bačka Palanka (15), Odžaci (13), Zrenjanin (11), Apatin (11), Sombor (9), Šid (10), Ruma (8), Kula (4), Srbobran (3), Novi Sad (2), Irig (2), Temerin (1), Bačka Topola (1), Inđija (1), Stara Pazova (1) i Kovin (1).

Do sada je Fond, uz podršku Izvršnog veća AP Vojvodine, od raspisivanja Javnog poziva za pružanje pomoći za stambeno zbrinjavanje otkupom seoskih kuća u martu 2007. godine, dodelio 185 kuća u 17 opština u Vojvodini.

Postavljeno, 12. decembar 2008. godine, Novi Sad.

Pomoć povratničkim zadrugama

Stižu traktori iz Vojvodine

Pokrajinska vlada Vojvodine osigurala prvu konkretnu pomoć povratnicima iz Srbije Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Dejan Pavlović i koordinator Božo Lazić obišli su 12 i 13. 11 2008 godine, u društvu Bogdana Runića iz RRS , ZZ Agrofour u Bosanskoj Krupi, ZZ Vrtoče u Bosanskom Petrovcu i Udruženje voćara Drina iz Goražda.

Najmanje osam poljoprivrednih zadruga u povratničkim mjestima dobiće uskoro pomoć u mehanizaciji u vrijednosti od po 24 000 KM koja će omogućiti zapošljavanje i razvoj agrara te lakši opstanak povratnika u ovim siromašnim mjestima Federacije Bosne i Hercegovine. Pomoć je određena za zadruge u Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Glamoču i Goraždu ali biće u nastavku programa podjeljena i drugim zadrugama koje okupljaju povratnike na zajedničkim programima proizvodnje u agraru.

Dodela ovih sredstava predstavlja nastavak pomoći Pokrajinske vlade povratku izbjeglica i rezultat je trajne brige Pokrajine za izbjeglice koje se iz Vojvodine vraćaju u mesto prethodnog prebivališta, izjavio je director Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Dejan Pavlović.

Delegacija Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Autonomne pokrajine Vojvodine obišla je proteklog vikenda neke od prijavljenih zemljoradničkih zadruge u povratničkim mjestima Federacije Bosne i Hercegovine. U toku posjete su obišli povratničke Zemljordničke zadruge i Poljoprivredna udruženja koja su nosioci održivog povratka u svom području , a koja su se prijavila na javni poziv za pružanje pomoći za održivi povratak u vidu poljoprivredne mehanizacije zadrugama povratnika u Federaciju Bosne i Hercegovine, raspisan od strane Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Delegacija se na licu mjesta upoznala sa radom zadruga , jer osnovni uslov za dobijanje pomoći stvaranje povoljnih uslova za dalji povratak izbjeglih i raseljenih lica koji nije moguće ostvariti bez stvaranje uslova za privređivanje.

Osim pomoći u mehanizaciji Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima u saradnji sa nevladinom organizacijom RRS pruža pomoć povratnicima u djeljenju povratničkih paketa, prevozu, pomoći kulturnom umjetničkim društvima, bibliotekama i drugim institucijama koje služe razvoju povratničkih mjesta.