КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti februar 2008

Postavljeno, 04. februar 2008. godine, Novi Sad.

Otpremljena pomoć srpskim povratničkim zadrugama i porodicama u Hrvatskoj

Novi Sad, 18. februar - Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine mr Bojan Pajtić ispratio je konvoj od šest kamiona sa poljoprivrednom mehanizacijom i aparatima za domaćinstvo koje je Izvršno veće Vojvodine uputilo srpskim povratničkim zadrugama i porodicama u Republici Hrvatskoj. Pomoć se realizuje posredstvom pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Donacija Izvršnog veća Vojvodine, vredna osam miliona dinara, za osam poljoprivrednih zadruga, sastoji se od neophodne mehanizacije za bavljenje ratarstvom i stočarstvom u opštinama u Dalmaciji, Lici, Baniji, Kordunu i Zapadnoj Slavoniji ( Pakrac; Zapužane, opština Benkovac; Srb, opština Gračac; Vojnić; Krnjak i Glina). Ova oprema sadrži traktore, freze, prskalice, tanjirače, berače kukuruza, prikolice, kao i opremu za pčelare.

Ugovore o ovoj donaciji predsednik Izvršnog veća mr Bojan Pajtić je uručio prilikom posete delegacije Pokrajinske vlade srpskim povratničkim sredinama u Hrvatskoj krajem decembra prošle godine.

- Ovu pomoć obezbeđujemo za izbegličku populaciju iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova i Metohije - rekao je predsednik Pajtić - jer želimo da im olakšamo povratak i omogućimo tim ljudima da stvore novu egzistenciju u krajevima u koje se vraćaju. Ovu vrstu politike nastavljamo da spovodimo i ove godine smo povećali iznos pomoći porodicama sa 1000 na 1500 evra, a udvostručićemo i ukupan iznos sredstava koji smo obezbeđivali do sada za pružanje pomoći izbegličkoj populaciji, kako za integraciju za one koji žele da se trajno nastane u Vojvodini, tako i za one koji žele da se vrate u mesta ranijeg boravka.

Ovaj do sada najveći kontingent pomoći AP Vojvodine Srbima u Hrvatskoj, sadrži i pomoć za 23 porodice sa ukupno 78 članova domaćinstva, koji se iz Vojvodine vraćaju u Hrvatsku. Pomoć ovim porodicama sastoji se od paketa pomoći u beloj tehnici, stolarskog alata, motokultivatora i hidrofora.

Polasku konvoja za Hrvatsku prisustovali su predsednik Saveta za izbegla, prognana i raseljena lica IV APV dr Janko Veselinović i pokrajinski poverenik za izbeglice Marijana Novakov Popović.