КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti maj 2008

Postavljeno, 16. maj 2008. godine, Novi Sad.

Predstavnici opština Ličko-senjske županije u Izvršnom veću Vojvodine

Novi Sad, 16. maj - Sekretar za međunarodnu i regionalnu saradnju Predrag Grgić i predsednik Saveta za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, dr Janko Veselinović primili su danas predstavnike povratničkih opština u Ličko-senjskoj županiji (Republika Hrvatska). U sastavu delegacije bili su načelnici opštine Krnjak i Udbina Rade Kosanović i Stanko Momčilović, zamenik načelnika opštine Vojnić Nikola Pavić i Dragan Bjelivuk, upravnik poljoprivredene zadruge "Naša zemlja". Delegacija je, u okviru višednevne posete Novom Sadu, obišla je i Međunarodni sajam poljoprivrede, Poljoprivredni fakultet i voćne zasade Instituta za voćarstvo.

Na sastanku je bilo reči o dosadašnjim aktivnostima Izvršnog veća Vojvodine i Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, na davanju podrške svim povratničkim opštinama u Hrvatskoj u kojima živi srpsko stanovništvo. Janko Veselinović je istakao da je Fond do sada posebno pomagao poljoprivredne zadruge, jer su one osnovni nukleus gde će povratnici zapošljavati ili samozapošljavati. Pored toga, svi povratnici, koji se sada vraćaju, dobili su od Fonda povratnički paket u vrednosti od 1500 evra, a reč je o motokultivatorima, beloj tehnici, motornim testerama. Dr Janko Veselinović je najavio da će Fond i ubuduće pomagati povratničke sredine, i istakao da zadruge i povratničke opštine treba se povežu u neku vrstu asocijacije kako bi, zajednički lakše plasirali svoje proizvode.

Prema rečima Nikole Paviće iz opštine Vojnić, pomoć u vidu sadnica, koje su preko Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, uručene povratničkim opštinama, veoma je značajan za ove sredine.

- Za nas je ova donacija posebno važna, jer su se ljudi mahom okrenuli voćarstvu. U našoj, a i u drugim opštinama, mahom živi starije stanovništvo koje nije više u mogućnosti da se bavi zemljoradnjom, i zbog toga je voćarstvo izbor sve većeg broja naših meštana - rekao je Nikola Pavić. On je dodao da su povratničke opštine uspostavile dobru saradnju sa Institutom za voćarstvo iz Novog Sada, te da bi im dobrodošla pomoć kako bi stručnjaci sa ovog Instituta, držali prezentacije i edukovali voćare.

Sekretar za regionalnu i međunarodnu saradnju Predrag Grgić istakao je da će Pokrajinska vlada, pored dosadašnje pomoći, nastaviti da jača diplomatske odnose sa Hrvatskom, kako bi se pitanja povratnika što brže rešavala.