КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti mart 2008

Postavljeno, 25. mart 2008. godine, Novi Sad.

Humanitarna pomoć

Direkcija za robne rezerve Vojvodine, u koordinaciji sa Fondom za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima uputila je kamion humanitarne pomoći namanjene Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Eparhiji dalmatinskoj i manastiru Krka u Šibeniku (Hrvatska). Pomoć u vrednosti do 630 hiljada dinara sadrži hranu i sredstva za higijenu (brašno, pasulj, mesni narezak, jetrene paštete, tunjevine, deterdžent za pranje i tečnost za pranje sudova).

Prema rečima direktora Direkcije za robne rezerve Vojvodine, Tome Jošanova, pomoć je upućena radi obezbeđivanja uslova za rad Bogoslovije Sveta tri jerarha, pri manastiru Krka, koja je osnovana 1615. godine. Bogoslovija sa malim prekidima postoji skoro četristotine godina, a trenutno u Bogosloviji ima oko 50 učenika koji se školuju i žive u internatu. Jošanov je dodao i da je ova pomoć, jedna u nizu koje će Pokrajinska vlada preko Srpskog demoktarskog foruma uputiti Srbima koji žive u Hrvatskoj.

Postavljeno, 21.mart 2008. godine, Novi Sad.

Sadnice za srpske povratnike u Hrvatskoj

Novi Sad, 21. mart - Danas je iz Novog Sada put Hrvatske krenula isporuka 8.328 sadnica voća koje je kao donaciju Izvršnog veća Vojvodine obezbedio Institut za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Univerziteta u Novom Sadu. Donacija je vredna 4 miiliona dinara, a namenjena je povratnicima u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, ali deo sadnica biće isporučen i povratnicima u Hrvatskoj Kostajnici i Daruvaru. Na bazi ispitivanja zemljišta ova prva isporuka obuhvata sadnice više sorti kruške, jabuke, breskve, leske, oraha i dunje. Cilj ove donacije je da se putem mikroogleda i edukacije proizvođača podstakne gajenje pojedinih voćnih vrsta u povratničkim sredinama. Kako je voćarstvo jedna od najdohodovnijih grana poljoprivrede, ovim putem može se značajno uticati na razvoj nerazvijenih opština u ovim sredinama. Ova pomoć dogovorena je prilikom nedavne posete srpskim povratničkim sredinama u Dalmaciji, Lici i Baniji delegacije Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine na čelu sa predsednikom mr Bojanom Pajtićem, a nastavak je kontinuirane podrške izbeglim i prognanim licima koja se iz Vojvodine vraćaju u Hrvatsku.

Postavljeno, 05. mart 2008. godine, Novi Sad.

Predsednik Pajtić uručio pomoć za 135 izbeglih porodica

Novi Sad, 5. mart - U Izvršnom veću Vojvodine, predsednik Izvršnog veća mr Bojan Pajtić uručio je danas ugovore kojima je dodeljena pomoć u vidu građevinskog materijala za stambeno zbrinjavanje 135 izbegličkih porodica. Vrednost pomoći iznosi 30 miliona dinara.

- U Vojvodini se nikada nismo delili po tome odakle smo došli, jer smo svi u Vojvodinu stigli iz različitih krajeva - u Vojvodini se delimo na dobre i loše ljude. Hvala što ste se opredeliliu da ostanete u Vojvodini i da nam se pridružite da zajednički doprinosimo razvoju naše zajednice - obratio se okupljenim izbeglim licima i gostima predsednik Pajtić i dodao da Izvršno veće Vojvodine ima nameru da do 2010. godine reši probleme najugroženijoj izbegličkoj populaciji, a 2012. godinu označio kao godinu za trajno rešavanje svih izbegličkih problema.

U ime korisnika danas dodeljene pomoći zahvalila se Milana Radojčić koja je istakla da je na ovaj način, posle više godina, konačno došla do sopstvenog krova nad glavom.

Pomoć u građevinskom materijalu dodeljenja je posredstvom pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Po javnom pozivu za pružanje pomoći za nastavak započete izgradnje stambenog objekta u vlasništvu izbeglih, prognanih i raseljenih lica sa boravištem u Vojvodini, Pokrajina je dodelila do pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti po objektu, od čega je polovina bespovratna donacija, a polovina iznosa se vraća u narednih osam godina. Na taj način pomoglo se 55 porodica sa oko 300 članova porodičnog domaćinstva. Po javnom pozivu za pružanje pomoći za poboljšanje uslova stanovanja u stambenim objektima u vlasništvu izbeglih lica u Vojvodini, Pokrajina je pomogla 80 porodica sa 440 članova domaćinstva. Pomoć je dodeljena u vidu bespovratne donacije u građevinskom materijalu u vrednosti do 1500 evra. Pružanje ovakve pomoći su samo od nekih mera koje Pokrajina preduzima radi efikasnije integracije izbeglih i raseljenih lica. U 2008. godini otvorena su dva javna poziva, za dodelu paketa povratnicima u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo i Metohiju i za besplatan autobuski prevoz za Hrvatsku. Vrednost povratničkog paketa je ove godine povećana sa 1.000 na 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti. - Ove godine, obezbeđeno je dva puta više finansijskih sredstava za pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima, kako za one koji žele da se vrate u mesto ranijeg prebivališta, tako i za one koji žele da ostanu u Vojvodini - izjavio je direktor Fonda Dejan Pavlović. On je naveo podatke da je preko Fonda, koji je danas i obeležio godišnjicu rada - prvi javni poziv je objavljen 8. marta prošle godine - do sada upućena pomoć od jednog miliona evra. Dejan Pavlović je najavio u ovoj godini i nove vrste podrške, kao što je pružanje besplatne pravne pomoći i stipendiranje studenata iz socijalno ugroženih porodica. Današnjem događaju prisustvovali su i predsednik Saveta za izbegla, prognana i raseljena lica prof. dr Janko Veselinović, pokrajinski poverenik za izbeglice Marijana Novakov Popović i direktor Službe za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa Marko Radosavljević.