КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti oktobar 2008

Postavljeno, 30. oktobar 2008. godine, Novi Sad.

Zahtevi za priznavanje staža u Hrvatskoj

Tanjug
Svi korisnici prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja koji su radili na teritoriji Republike Hrvatske, a nije im utvrđen radni staž koji su stekli na područjima pod zaštitom UN (bivša Republika Srpska Krajina) mogu da pokrenu postupak za priznavanje tog staža, saopšteno je juče iz Zavoda za socijalno osiguranje i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Srbije. Rok za podnošenje zahteva nije ograničen, a podnosi se nadležnoj područnoj službi hrvatskog Zavoda za mirovinsko osiguranje prema poslednjem zaposlenju koje je podnosilac zahteva imao u Hrvatskoj. Zahtev se podnosi na posebnom obrascu u zavisnosti da li osoba traži konvalidaciju (priznanje) rešenja o već priznatom pravu iz penzijsko-invalidskog osiguranja ili o zahtevu za konvalidaciju staža osiguranja, uz koji se prilažu odgovarajući dokazi. U zavisnosti od mesta prebivališta, odnosno boravišta, zahtev se može podneti i u Srbiji preko Republičkog fonda PIO, kome je hrvatski Zavod za mirovinsko osiguranje dostavio uputstva o sprovođenju pravilnika o postupku konvalidacije odluka i pojedinačnih akata iz područja mirovinskog osiguranja. Oni koji imaju prebivalište ili boravište u Srbiji detaljna uputstva i pravnu pomoć za podnošenje zahteva mogu dobiti na šalterima filijala Republičkog fonda PIO.

Postavljeno, 20. oktobar 2008. godine, Novi Sad.

Predsednik Pajtić sastao se sa Lenartom Kotsalainenom šefom Predsedništva UNHACR za Srbiju

Novi Sad, 20. oktobar - Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine dr Bojan Pajtić sastao se danas sa delegacijom Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija koju je predvodio Lenart Kotsalainen, šef Predsedništva UNHCR-a za Srbiju i predsedavajući radne grupe agencije UN o Romima.

Sastancima u Izvršnom veću APV započeta je ovogodišnja "Nedelja Ujedinjenih nacija u Srbiji", koja se obeležava svake godine u nedelji u kojoj pada 24. oktobar, Dan Ujedinjenih nacija.

Kotsalainen je pohvalio rad Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Ocena predstavnika UNHCR glasi da je Vojvodina u ovim aktivnostima dostigla visok nivo i da može da posluži kao dobar primer zemljama u regionu.

Predsednik Pajtić je istakao da Vojvodina ne pravi razliku među izbeglicama i da je humanitarna pomoć jednako usmerena na sve u pokrajini.

Kotsalainen je upoznao domaćine sa inicijativom predstavnika Visokog komesarijata UN da se u decembru mesecu ove godine u Ženevi održi sastanak, na kojem bi trebalo da se pokrene pitanje resavanja dugotrajnih izbeglickih kriza u svetu među kojima je i Srbija. Očekuje se da u Ženevi budu postignuti dogovori Srbije i Hrvatske po pitanju konkretnih resenja problema, koji bi se realizovali u preciznom vremenskom roku. Takodje, na sastanku bi trebalo da se pokrene inicijativa za prikupljanje novih sredstava pomoci, kako bi se rešilo prvenstveno pitanje smeštaja izbeglih lica. Inicijativa stvaranja regionalnog okvira i podsticanje političke volje potrebne da se nađu rešenja za preostalu izbegličku populacije - okuplja vlade u regionu - Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i tri međunarodna aktera - EU, OEBS i UNHCR.Međutim, neka od pitanja ni do danas nisu rešena, pre svega penzijska prava i kompenzacija za izgubljena stanarska prava.UNHCR namerava da završi svoje aktivnosti vezane za povratak iz Srbije u Hrvatsku u 2009. godini. Kako su gosti naglasili, sastanak u Ženevi je prilika da se otvorena pitanja reše. Kada je reč o integraciji raseljenih lica sa Kosova, ona ne isključuje njihov povratak. UNHCR će raditi na pitanju povratka i pitanja integracije interno raseljenih lica sa Kosova i u ovom poslu očekuje pomoć države.

Predsednik Pajtić je istakao da se ozbiljno pristupa ovom pitanju i podržao inicijativu za održavanje sastanka u Ženevi. Predsednik Izvršnog veća istakao je važnost uloge međunarodne zajednice u rešavanju problema interno raseljenih lica uz najavu da će pokrajinska administracija u saradnji sa svojim kolegama iz republičke Vlade pitanja vezana za ovu oblast posebno razmotriti.

Postavljeno, 03. oktobar 2008. godine, Novi Sad.

U Sava centru održan radni sastanak "Uloga lokalne samouprave u izradi strategija za trajna rešenja za izbegla i raseljena lica u Srbiji"

U organizaciji Komesarijata za izbeglice po prvi put u zadnjih 10 godina održan je radni sastanak svih relevantnih činilaca koji se bave pitanjima izbeglih i raseljenih na kome je učestvovao i potpredsednik Vlade Republike Srbije. Dr Jovan Krkobabić razgovarao je sa poverenicima za izbeglice iz svih opština u Srbiji i tom prilikom izjavio da je ovo najbolji način da se vrlo konkretno pruži podrška radu Komesarijata i ukupnom radu sa izbeglim i raseljenim licima. Važno je da se skrene pažnja naše i međunarodne političke i ekonomske javnosti na potrebu bržeg i efikasnijeg rešavanja ovih problema, dodao je Krkobabić. Skupu su se obratili i predstavnik Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR) u Beogradu Lenart Kotsalainen, Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Dejan Pavlović iz Novog Sada, kao predstavnik Međunarodne organizacije za migracije Marsel Grogan. Na sastanku je razgovarano o prioritetima za narednu godinu. Poseban fokus bio je na restituciji prava u zemljama porekla. Utvrđene su sledeće smernice, prioriteti i aktivnosti na kojima će se svi relevantni činioci zajedno angažovati.