КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti januar 2009

Postavljeno, 16. januar 2009. godine, Stara Gajdobra/Novi Sad.

Uručeni ključevi 44 kuće izbegličkim porodicama

U bačkom naselju Stara Gajdobra kod Bačke Palanke, predsednik Izvršnog veća Vojvodine dr Bojan Pajtić danas je uručio ključeve 44 kuće koje je pokrajinski Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima kupio izbegličkim porodicama koje su odlučile da se trajno nasele u Vojvodini.

U kući Dušana Đurića, koji je, takođe, jedan od korisnika ovog Fonda, okupile su se porodice iz cele Vojvodine koje su krov nad glavom stekle po ovom programu.

Pored toga, potpisano je i 100 ugovora kojima se obezbeđuje nabavka građevinskog materijala za poboljšanje uslova stanovanja izbegličke populacije i, kao novost, uručena je jednokratna finansijska pomoć od 40.000 dinara za 100 najboljih đaka - srednjoškolaca iz najugroženijih izbegličkih porodica.

-Kada je Izvršno veće osnivalo ovaj Fond mogle su se čuti primedbe da AP Vojvodina nije nadležna u reševanju problema izbeglih, prognanih i raseljenih lica. Svi koji su došli u Vojvodinu, a svi koji u njoj žive došli su od nekud, imaju pravo da žive dostojanstveno. Mi smo odlučili da stvorimo ambijent da pomognemo ovu populaciju bez obzira da li su odlučili da se nastane u Vojvodini ili da se vrate u mesta svog ranijeg prebivališta. Do 2012. godine planiramo da rešimo probleme svih ovakvih porodica - izjavio je predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić i naglasio da svi građani Vojvodine zaslužuju jednak tretman i život koji ne može biti ispod dostojanstvenog življenja u 21. veku.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Dejan Pavlović izjavio je da je za 185 porodica kupljena kuća. Kroz ovaj program i program obezbeđivanja građevinskog materijala, u Vojvodini je do sada trajno stambeno zbrinuto 565 izbegličkih porodica.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i predsednik opštine Bačka Palanka Kosta Stakić.

Postavljeno, 13. januar 2009. godine, Novi Sad.

Potpisan ugovor

Javno preduzeće PTT saobraćaja "Srbija", "Naftna industrija Srbije" a. d. i Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine potpisali su danas, u prostorijama Radne jedinice poštanskog saobraćaja "Novi Sad", ugovor o donaciji sa porodicom PTT radnika Jovice Nikolića, vredan dva miliona dinara - 1,2 miliona obezbedila je Pošta Srbije, a po 400.000 dinara NIS i Fond. Ugovor su potpisali Goran Ćirić, generalni direktor Pošte Srbije, Miloš Saramandić, generalni direktor NIS-a, Dejan Pavlović, direktor Fonda i Ivana Nikolić u ime porodice Nikolić, a svečanosti je prisustvovao i Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada. Tročlana porodica Nikolić, izbegla 1999. iz Gnjilana, sada živi u Rumenci kod Novog Sada, u vlažnom i neuslovnom prostoru (preciznije u šupi), što veoma loše utiče na zdravlje teško obolelog sina Stefana, bubrežnog bolesnika. Zbog toga će donacija biti iskorišćena za kupovinu montažne kuće. Stefanu Nikoliću, koji je oboleo od suženja bubrežnih kanala, što je dovelo do odsustva bubrežnih funkcija u organizmu, u junu 2007. godine uspešno je izvršena transplatacija bubrega na Dečijoj klinici u Tiršovoj u Beogradu, a donator bubrega je bio upravo otac Jovica.