КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti jun 2009

Postavljeno, 22. jun 2009. godine, Novi Sad.

UNHCR podržao program stambenog zbrinjavanja izbeglica u Vojvodini

U Izvršnom veću AP Vojvodine - u okviru obeležavanja 20. juna - Svetskog dana izbeglica, u prisustvu predsednika Izvršnog veća dr Bojana Pajtića, potpisan je ugovor o saradnji Pokrajine i UNHCR-a. Ugovor su potpisali direktor pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Dejan Pavlović i šef predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji Lenart Kocalajnen. Ovo je prvi put da UNHCR realizuje ovakav projekat u direktnoj saradnji sa nekom od pokrajinskih institucija, koji omogućava da iz fondova Evropske unije budu obezbeđena sredstva, u ovom slučaju u visini od 200.000 evra, koja će biti upotrebljena za stambeno zbrinjavanje izbeglica. Pokrajinski Fond će od ovih para kupiti seoske kuće za 25 porodica na teritoriji AP Vojvodine. Kako je naglašeno, realizacija ovog projekta je ujedno priznanje i podrška za dosadašnja zalaganja pokrajinske Vlade na planu trajnog zbrinjavanja izbegličke populacije koja živi u Vojvodini.

Predsednik Pajtić je u svom obraćanju gostima naglasio da su ova sredstva, koja će biti upućena korisnicima u Vojvodini preko Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, izuzetna podrška svim dosadašnjim aktivnostima u pokrajini. Pajtić je podsetio da je preko programa podrške za socijalno najugroženiju kategoriju u ovoj zemlji, među kojima su, kako je rekao, svakako izbegla lica, do sada obezbeđen krov nad glavom za oko 600 porodica, za šta je utrošeno oko 200 miliona dinara. Predsednik Pajtić je rekao da je u našoj pokrajini nekoliko hiljada ljudi izbeglih sa područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova dobilo priliku da živi dostojanstveno i da svoju decu podiže u normalnim uslovima primerenim veku u kojem se nalazimo. Sredstva predviđena današnjim ugovorom dodatno snaže nastojanja da u narednih nekoliko godina budu rešeni problemi ove izrazito ugrožene populacije i, kako je predsednik Pajtić još naveo, ljudima koji su rešili da ovde ostanu bude pružena takva prilika, a onima koji su rešili da se vrate na prostore sa kojih su došli kroz kvaliitetne programe, takođe obezbede dobri uslovi povratka.

Šef predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji Lenart Kocalajnen istakao je da je današnja saradnja, ujedno i pokušaj da se ispune ranija obećanja data na račun veće podrške integraciji izbeglica u Srbiji. Kocalajnen je rekao da je ovo mali projekat, ali sigurno veoma važan, pogotovo za 25 izbeglih porodica koje će dobiti svoj dom. On je najavio da je uskoro u planu potpisivanje sa Komesarijatom za izbeglice ugovora u vrednosti od 700.000 dolara za podršku lokalnim akcionim planovima, odnosno kao dodatna podrška opštinama. Kocalajnen je rekao da je na ovaj način započeto ispunjavanje svih onih obaveza koje do sada nisu završene. Takođe, visoki gost pohvalio je ostvarivanje tv-programa namenjenih izbeglim licima na temu uslova života u njihovim krajevima, te saradnju sa Fondom i Izvršnim većem AP Vojvodine. Istakavši da je Evropska unija jedan od najveći donatora za izbegla lica u Srbiji, Kocalajnen je izrazio zahvalnost Vladi SAD, koja je svoj prvi doprinos uputila u visin od milion dolara pre nedelju dana, ocenivši ovaj čin kao veoma značajan izvor podrške. Kocalajnen je izneo uverenje da će zajednička zalaganja imati još uspešnije rezultate.