КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti maj 2009

Postavljeno, 20. maj 2009. godine, Novi Sad.

55. sednica Izvršnog veća AP Vojvodine

Na svojoj 55. sednici Izvršno veće AP Vojvodine dalo je pozitivno mišljenje Skupštini Vojvodine na izveštaj o radu i završni račun vojvođanskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima za 2008. godinu.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice Srbije iz 2008. godine, u Vojvodini boravi 47.382 izbeglih lica, odnosno 48,6% od ukupnog broja izbeglih lica koja borave na teritoriji Republike Srbije (97.354 izbeglih lica). Od ovog broja, 75% čine izbeglice iz Hrvatske. Na teritoriji Vojvodine, prema evidenciji interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, boravi i 13.331 raseljeno lice. Pored izbeglih lica, u Vojvodini boravi i značajan broj lica koja su izbegla usled ratnih sukoba na području bivše SFRJ i stekla državljanstvo Republike Srbije. Sticanjem državljanstva Republike Srbije, socijalno ekonomski status ovih lica nije bitno izmenjen i opterećen je sličnim egzistencijalnim problemima kao i izbeglih lica, pre svega nerešenim stambenim pitanjem.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić iznela je da je Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima svoje aktivnosti sprovodio na principima slobode i jednakog značaja, s jedne strane povratka tih lica, a sa druge strane njihove lokalne integracije. U 2008. godini, Fond je stambeno zbrinuo 355 izbegličkih porodica sa 2014 članova, dodelio 69 povratničkih paketa za 208 povratnika i prevezao 469 korisnika u Republiku Hrvatsku. Dodeljena je i jednokratna finansijska pomoć najboljim đacima srednjoškolcima iz 100 najugroženijih porodica izbeglih, prognanih i raseljenih lica sa 423 člana domaćinstva, kao i pomoć u vidu poljoprivredne mehanizacije za 25 zadruga i udruženja iz Republike Hrvatske i Federacije BiH. Zajedno sa pomoći koju je Fond dodelio preko svojih partnera i udruženja građana, ukupan broj pomognutih korisnika u 2008. godini prelazi 4000.