КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti mart 2009

Postavljeno, 24. mart 2009. godine, Novi Sad.

Predsednik Izvršnog veća na ispraćanju pomoći upućene zajednicama povratnika u Republici Hrvatskoj

Novi Sad, 24. mart - Predsednik Izvršnog veća Vojvodine dr Bojan Pajtić je danas, na platou isped Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ispratio pomoć upućenu povratnicima u Republici Hrvatskoj i njhovim poljoprivrednim zadrugama u sedamnaest hrvatskih opština. Porodice povratnika u optinam u Lici, Dalmaciji, zapadnoj Slavoniji, na Baniji i Kordunu, primiće pomoć u semenskom kukuruzu i sadnicama vinove loze vrednu više od 4.3 miliona dinara, koju su preko pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, uputili Izvršno veće Vojvodine, novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejsažnu arhitektutru na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

- Ovo je samo deo podrške koju Izvršno veće Vojvodine pruža porodicama i zadrugama Srba koji su se vratili u Republiku Hrvatsku. Uz podršku rešavanju njihovih stambenih problema i ponovnog opremanja domaćinstava, nastojimo da pružimo snažnu podršku njihovom materijalnom standardu i uspešnoj ekonomskoj integraciji u sredini u kojoj žive. Da sada smo uputili pomoć u različitim oblicima u najveći broj zadruga i sredina u kojima porodice povratnika, kao i pripadnici srpske zajednice u Republici Hrvatskoj žive i rade - rekao je predsednik Pajtić.

Pored semenskog kukuruza i kalemova vinove loze zadrugama Srba povratnika biće upućena i stručna pomoć i edukacija vezana za savremene tehnologije uzgoja voća. Ovo je druga godina edukovanja u tehnologiji gajenja voća i voćnjaka, koja sa sprovodi u okviru projekta Izvršnog veća Vojvodine pod nazivom "Edukacija proizvođača i postavljanje mikroogleda sa različitim voćnim vrstama u povratničkim sredinama Ličko-senjske i Karlovačke županije u Republici Hrvatskoj". Stručna pomoć obuhvata i uzgoj nekoliko sorti vinove loze od sadnica proizvidenih na Dapartmanu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejsažnu arhitekturu.

Postavljeno, 13. mart 2009. godine, Novi Sad.

U Kragujevcu održan radni sastanak "Projekti i aktivnosti za izbegla i interno raseljena lica u Srbiji u 2009. godini"

U hotelu "Šumarice" u Kragujevcu održan je radni sastanak "Projekti i aktivnosti za izbegla i interno raseljena lica u Srbiji u 2009. godini", s ciljem pronalaženja načina i sredstava da se do kraja iduće godine zatvore svi kolektivni centri, a izbeglice trajno reše problem stambenog pitanja.

Sastanku su prisustvovali šef kabineta potpredsednika vlade Jovana Krkobabića, Miroslav Kopečni, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, direktor Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Dejan Pavlović, šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad, predstavnik UNHCR-a Lenart Kocalainen, poverenici za izbeglice iz svih gradova i opština u Srbiji i predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija (OEBS, UNHCR, UNDP, Danski savet za izbeglice, nemačke humanitarne organizacije HELP i ASB, Međunarodna organizacija za migracije, italijanska humanitarna organizacija Intersos, grčka humanitarna organizacija Evropska perspektiva, domaća nevladina organizacija Grupa 484). Predstavnici ovih organizacija na sastanku su prisutnima predstavili planove za 2009-u godinu.

Konferenciji je prisustvovala i grupa diplomata, predstavnika donatorske misije koju je delegirao visoki komesar za izbeglice Antonio Gutereš, sa ciljem da se sagleda situacija sa izbeglim i raseljenim licima u Srbiji.

Postavljeno, 05. jul 2009. godine, Novi Sad.

Predsednik Pajtić i dr Milorad Pupovac potpisali Ugovor o o dotaciji između Izvršnog veća AP Vojvodine i Srpskog narodnog vijeća iz Republike Hrvatske

Novi Sad, 5. mart - Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i dr Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i zastupnik u Hrvatskom saboru , potpisali su danas Ugovor o dotaciji između Izvršnog veća AP Vojvodine i Srpskog narodnog vijeća iz Republike Hrvatske.

Dotacija u vrednosti od 12 miliona dinara namenjena je za osnivanje poslovne banke u funkciji revitalizacije povratničkih sredina u Republici Hrvatskoj.

Predsednik Pajtić istakao je ovom prilikom da je do sada pokrajina na različite načine pružala podršku izbegličkoj populaciji u Vojvodini. Reč je o realizaciji programa pomoći u okviru obezbeđivanja stambenih objekata, kao i finansijskoj podršci namenjenih izbeglicama.

"Istovremeno smo snažno podržavali i one predstavnike Srba, koji su rešili da se u Hrvatsku vrate ili trajno ostanu. Pomoć se ogledala delom kroz finansijsku podršku, a delom u poljoprivrednj mehanizaciji zadrugama srpske zajednice u Hrvatskoj, kao i podršci kulturnoprosvetnih aktivnosti. Najveći problem srpske zajednice u Hrvatskoj u ovom trenutku jeste nemogućnost zapošljavanja, te nemogućnost obezbeđivanja egzistencije za svoju porodicu. Zato je Srpsko narodno vijeće nama ponudilo da uđemo partnerski u jedan istorijski poduhvat formiranja Srpske banke u Hrvatskoj, koja bi omogućila da se srpska zajednica u Hrvatskoj ekonomski I privredno razvija, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. Ovo je prvi korak, koji je neophodan da bi se ova finansijska institucija registrovala, a pokrajina će i kroz Razvojnu banku Vojvodine koja će biti formirana u narednih nekoliko nedelja, partnerski učestvovati u budućim poslovima Srpske banke u Hrvatskoj. Mi želimo da stvorimo mogućnost za dostojanstven život srpske zajednice na onim područjima Hrvatskoj gde ona živi i stvorimo ekonomsku perspektivu onima koji su rešili da se vrate u svoje domove, rekao je predsednik Pajtić.

Dr Milorad Pupovac je dosadašnju saradnju okarkterisao kao veoma plodotvornu o čemu govori i današnje potpisivanje Ugovora o dotaciji srpske banke u Republici Hrvatskoj, što bi moglo poslužiti kao obrazac i za druge oblike saradnje, kao i ostvarivanje saradnje drugih delova Srbije sa Hrvatskom. Dr Pupovac je naglasio da ključni problem srpske zajednice u Hrvatskoj predstavlja održivost razvoja, održivost života na područjima na koja se ljudi vraćaju, perspektiva života na tim područjima i perspektiva onima koji se još žele vratiti. Ovo je pionirski čin u povratku izbeglica i razvoju povratničkih sredina, ali i pionirski čin u građenju još jedne potencijalne važne spone između Hrvatske i Srbije, istakao je dr Pupovac.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i mr Jovica Đukić, pokrajinski sekretar za finasije.