КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti novembar 2009

Povratak u Zadar

U organizaciji UNHCR-a, kancelarije u Beogadu i podrške Fonda za pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine, posle 17 izbegličkih godina provedenih u Novom Sadu, u svoj zavičaj se vratio gospodin Miroslav Komazec sa suprugom Katicom.
Prisustvovali smo selidbi, tačnije utovaru stvari u kamion Crvenog krsta Srbije koji je sedamdeseti put ove godine, za povratnike, organizovao UNHCR Srbije i "Crveni križ" Hrvatske. Naime, pored fizičkog preseljenja, koje predstavlja značajnu materijalnu pomoć povratnicima, kompletan servis u vezi sa carinskim papirima veoma precizno priprema i za povratnike obavlja UNHCR. Sve to se odnosi na pokućstvo, ali i na poljoprivredne mašine, naročito traktore jer poznato je da je veliki broj ljudi u "Oluji" i došao na traktorima.
- Na osnovu potpisanog bilateralnog sorazuma 1997. Godine, UNHCR je naredne 1998., započeo preseljenje povratnika u Republiku Hrvatsku, - tzv. "konvoji". Do danas je obavljeno 3200 preseljenja što pokućstava, što mehanizacije, a ove godine gospodin Komazec je sedamdeseti , u razgovoru sa nama istakla je Vesna Petković, portparol UNHCR-a.
- Lepo sam živeo u Novom Sadu, nedostajaće mi, kao i moji unuci, ali u mirovini sam i želim te dane da provedem u svom zavičaju, vuče me nešto moru, buri, kamenu i maslinama - zadovoljan, sa malo sete, priča pred put gospodin Komazec.


Postavljeno, 16. 11. 2009. godine, Novi Sad.

Fond i UNHCR zbrinuli 25 izbegličkih porodica

U okviru prvog projekta Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine i kancelarije UNHCR-a u Beogradu, juče su u prostorijama Fonda, uz obezbedjeno prisustvo Službe za overu potpisa Opštinskog suda u Novom Sadu, potpisani kupo-prodajni ugovori za dodelu 25 seoskih kuća sa okućnicom koje se nalaze na teritoriji Pokrajine.Na ovaj način 25 porodica koje žive na teritoriji AP Vojvodine i koje su se opredelile za lokalnu integraciju, trajno je rešilo stambeni problem, a UNHCR i Fond zbrinuli su preko sto lica.
Vrednost ovog projekta je 23 miliona dinara, sredstva je u potpunosti obezbedio UNHCR dok je Fond predstavljao logističku podršku u kontroli dokumentacije, izradi kupo-prodajnih ugovora, obilsku potencijalnih korisnika, u davanju stručnog mišljenja u vezi sa stanjem predloženog građevinskog objekta i možda najvažnije, koristila se raspoloživa, sistematična i veoma precizna postojeća baza podataka. Pored kuće sa okućnicom korisnici su dobili i gradjevinski materijal u vrednosti od sto ljiljada dinara koji će se koristiti za poboljšanje uslova stanovanja, najčešće kupovinu nameštaja i uređaja za domaćinstvo, ali i poljoprivredne opreme.
Od ukupno 25 kuća, dvadeset su dobile bivše izbeglice iz Republike Hrvatske, dok su preostlih pet iz Bosne i Hercegovine. Odabrane seoske kuće se nalaze u Bačkom Gračacu, Dobrincima, Pavlišu, Prigrevici, Grgurevcima, Putincima, Obrovcu, Ratkovu, Laćarku, Turiji, Donjim Petrovcima, Sirigu, Divošu, Višnjićevu, Stajićevu, Jasku, Mandjelosu, Novoj Gajdobri i Kljajićevu.
- Tokom trogodišnje aktivnosti Fonda otkupljeno je ukupno 210 seoskih kuća sa okućnicom i na taj način zbrinuto oko hiljadu lica. Samo sredstvima budžeta AP Vojvodine kupljeno je 185 seoskih kuća - naglasio je direktor Fonda, gospodin Dejan Pavlović.