КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti oktobar 2009

Postavljeno, 30. novembar 2009. godine, Novi Sad.

Fond i UNHCR zbrinuli 25 izbegličkih porodica

U okviru prvog projekta Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine i kancelarije UNHCR-a u Beogradu, juče su u prostorijama Fonda, uz obezbedjeno prisustvo Službe za overu potpisa Opštinskog suda u Novom Sadu, potpisani kupo-prodajni ugovori za dodelu 25 seoskih kuća sa okućnicom koje se nalaze na teritoriji Pokrajine.Na ovaj način 25 porodica koje žive na teritoriji AP Vojvodine i koje su se opredelile za lokalnu integraciju, trajno je rešilo stambeni problem, a UNHCR i Fond zbrinuli su preko sto lica. Vrednost ovog projekta je 23 miliona dinara, sredstva je u potpunosti obezbedio UNHCR dok je Fond predstavljao logističku podršku u kontroli dokumentacije, izradi kupo-prodajnih ugovora, obilsku potencijalnih korisnika, u davanju stručnog mišljenja u vezi sa stanjem predloženog građevinskog objekta i možda najvažnije, koristila se raspoloživa, sistematična i veoma precizna postojeća baza podataka. Pored kuće sa okućnicom korisnici su dobili i gradjevinski materijal u vrednosti od sto ljiljada dinara koji će se koristiti za poboljšanje uslova stanovanja, najčešće kupovinu nameštaja i uređaja za domaćinstvo, ali i poljoprivredne opreme. Od ukupno 25 kuća, dvadeset su dobile bivše izbeglice iz Republike Hrvatske, dok su preostlih pet iz Bosne i Hercegovine. Odabrane seoske kuće se nalaze u Bačkom Gračacu, Dobrincima, Pavlišu, Prigrevici, Grgurevcima, Putincima, Obrovcu, Ratkovu, Laćarku, Turiji, Donjim Petrovcima, Sirigu, Divošu, Višnjićevu, Stajićevu, Jasku, Mandjelosu, Novoj Gajdobri i Kljajićevu. - Tokom trogodišnje aktivnosti Fonda otkupljeno je ukupno 210 seoskih kuća sa okućnicom i na taj način zbrinuto oko hiljadu lica. Samo sredstvima budžeta AP Vojvodine kupljeno je 185 seoskih kuća, a ukupna vrednost pružene pomoći za stambeno zbrinjavanje prelazi dvesta miliona dinara - naglasio je direktor Fonda, gospodin Dejan Pavlović.

Postavljeno, 30. oktobar 2009. godine, Novi Sad.

Potpisan ugovor o ustupanju podataka i tehničkoj podršci

Svetski crkveni servis (CWS), Izbeglički servis za povratak (RRS) i Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, dana 30.10.2009. godine u Novom Sadu, potpisali su Ugovor o ustupanju podataka i tehničkoj podršci, a sa ciljem realizacije programa trajne integracije izbeglih, prognanih i raseljenih lica na području AP Vojvodine.

Donacija CWS-a sastoji se u građevinskom materijalu namenjenom adaptaciji objekata koji su u vlasništvu izbeglih lica.Vrednost donacije je 2000 dolara po korisniku. CWS kao donator i RRS kao implementator projekta, na osnovu baze podataka kojom raspolaže Pokrajinski fond odabraće (7) sedam porodica korisnika kojima je neophodna pomoć u građevinskom materijalu.

Ugovor, koji će biti realizovan u najkraćem roku, potpisali su ispred donatora CWS-a, gospodin Vitali Vorona, regionalni koordinator za Jugoistočnu Evropu, za implementatora RRS-a, izvršni direktor Boris Delić i ispred Fonda AP Vojvodine gospodin Dejan Pavlović, direktor.

Postavljeno, 27. oktobar 2009. godine, Novi Sad.

PUTEVI NADE, nov termin emitovanja

Umesto svakoga petka sa početkom u 19.00 sati, emisiju "Putevi nade", gledaćete svake nedelje u prepodnevnim satima, tačnije od 10.30 sati na RTV 1.

Od 26.10.2009. godine startovala je na Televiziji Vojvodine nova, jesenja programska šema. Inoviran programski koncept, odnosno svakodnevna emisija "kviza", koji se emituje od ponedeljka do petka uticao je da "Putevi nade" ubuduće dobiju nov termin emitovanja.

Već naredna, 29. emisija, biće na programu 01.11.2009. godine u novom terminu emitovanja, nedeljom u 10.30 sati, RTV 1, dok je termin repriziranja drugi program RTV svakoga utorka u 9.00 sati.

Postavljeno, 26. oktobar 2009. godine, Novi Sad/Rumenka.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine, dr Pajtić u poseti porodici Nikolić, raseljenoj sa Kosova

Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić, generalni direktor JP PTT Srbija, Goran Ćirić i gospodin Dušan Petrović, član Upravnog odbora NIS-a posetili su porodicu Nikolić u Rumenci kojoj je zajedničkim sredstvima Izvršnog veća Vojvodine, NIS-a i PTT-a izgrađena porodična kuća u ukupnoj vrednosti od dva miliona dinara.

Porodica Nikolić, mama Ivana, otac Jovan i devetogodišnji sin Stefan su se 1999. godine, tokom bombardovanja, doselili sa Kosova. Kao raseljena lica, na osnovu svog statusa ostvarili su putem Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine deo sredstava za izgradnju kuće.

Predsednik Pajtić je u svom obraćanju naglasio da je Izvršno veće AP Vojvodine, preko Fonda za pružanje pomoći izbeglim prognanim, i raseljenim licima, samo u poslednje dve godine obezbedilo gradjevinski materijal za završetak stambenih objekata za preko 380 porodica, dok je za 210 porodica na teritoriji Pokrajine kupljen isti broj seoskih kuća.

Bila je to naša dužnost i obaveza, moramo da pomognemo ovim ljudima kojima je ova vrsta pomoći zaista neophodna. U 21. veku, smatram da svi moraju da budu dostojni života, kakav će od danas imati mali Stefan i njegovi roditelji, takvo prvo na takav isti životi imaju svi drugi mališani i njihovi roditelji, rekao je na kraju dr Pajtić.

Direktor JP PTT-a Srbija, Goran Ćirić istakao je činjenicu da je krov nad glavom porodice Nikolić dokaz da je Pošta Srbije velika domaćinska porodica u kojoj radi 13000 ljudi, a njihova solidarnost i humanost i ovoga puta dosla je do izražaja.Ovom prilikom direktor Ćirić poželeo je porodici Nikolić puno lepih, srećnih i bezbrižnih trenutaka da provedu u novom domu.

U ime porodice Nikolić, otac Jovica zahvalio se predsedniku dr Pajtiću, direktoru Ćiriću, gospodinu Petroviću i Pokrajinskom fondu za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima koji je za završetak njihovog objekta izdvojio 400.000,00 dinara, i tom prilikom naglasio da mu se ispunio životni san od trenutka kada su se raselili sa Kosova, da imaju svoj krov nad glavom u kome će njegova porodica u pravom smislu reči uživati.

Današnjem dogadjaju prisustvovala je i pokrajinska sekretarka za demografiju i socijalnu politiku, gospođa Novka Mojić kao i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine, gospodin Dejan Pavlović.

Postavljeno, 12. oktobar 2009. godine, Novi Sad.

Isporučeni paketi - motokultivator sa prikolicom

Fond AP Vojvodine u okviru svoje redovne aktivnosti, pružanja pomoći za održiv povratak u mesto prethodng prebivališta izbeglih lica u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovo i Metohiju, nedavno je završio isporuku individualnih paketa pomoći povratnicima pod oznakom broj dva (2), čiji je sadržaj motokultivator sa frezom i prikolicom.

Početkom 2008. godine, nakon raspisivanja javnog poziva za dodelu paketa, pravo prijavljivanja stekla su sva izbegla lica koja žive na teritoriji AP Vojvodine a odlu;ila su da se vrate u zemlju porekla. Za povratničke pakete u vrednosti od 1500 EUR konkurisale su 272 porodice.

Do sada "paket br. 2" koji podrazumeva motokultivator sa frezom i prikolicom dobilo je 30 porodica. Sredinom 2008. godine 17 porodica, dok je nedavno završena isporuka za još preostalih 13 porodica. Donaciju Fonda AP Vojvodine, na terenu je korisnicima isporučio Srpski demokratski forum u Hrvatskoj i Izbeglič ki servis za povratak u Bosni i Hercegovini.

- Prema informacijama sa terena, motokultivator sa frezom i prikolicom zaista su dobili oni kojima je neophodan, a to su povratničke porodice koje se bave poljoprivredom - rekao je direktor Fonda, Dejan Pavlović koji je naglasio da je i veliko zadovoljstvo što do danas nismo imali ni jednu reklamaciju na dostavljenu robu.


Postavljeno, 08. oktobar 2009. godine, Novi Sad.

Septembarska "Idi - vidi" poseta Hrvatskoj

Pokrajinski Fond je uspešno realizovao septembarsku četvorodnevnu autobusku posetu Hrvatskoj, koja se odvija u okviru, sada već trogodišnjeg projekta "Idi - vidi".
Za odlazak u Hrvatsku prijavilo se 46 izbeglih lica koji žive na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine,dok je 43 posetu i realizovalo. Relacija je i ovoga puta bila ista, dakle od Rume, preko Pazove, Inđije, Novog Sada, Bačke Palanke, do Iloka, Vukovara, Vinkovaca, Županje, Popovače, Siska, Petrinje, Gline, Vojnića, Slunja, Korenice, Udbine, Gračaca, Knina i Obrovca. Za povratak se kompanija "Life is Fine"d.o.o. sa kojom je Fond zaključio ugovor o prevozu, o detaljima, najčešće satnici i mestu, direktno dogovarala sa putnicima i izlazila im u susret. Korisnici besplatnog putovanja u Hrvatsku, koje je organizovano u periodu od 28. septembra do 01. oktobra tekuće godine, o svom boravku u zavičaju i cilju posete rekli su:

- Moji roditelji, Sara (1936) i Radivoj (1933) Vučković iz sela Dunjak kod Vojnića od ličnih dokumenta imaju samo izbegličke legitimacije .Sa "putnim listom" koji je izdat u Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici otputovali su u svoje selo, mama Sara prvi put nakon "Oluje". Odmah su podneli zahtev za "osobnu" i s obzirom da se to čeka, a oni su stari, ostali su kod rođaka i narednim autobusom, zahvaljujući razumevanju Fonda, će se vratiti. U tom periodu informisaće se i o obnovi kuće jer je neuslovna za život, a oni oboje žele da se vrate, ispričala je Mira Šesto, njihova ćerka.

Milivoj Komazec (1962) iz Žegara koji danas živi u Sivcu , opština Kula, bio je na zakazanom razgovoru sa načelnikom policije u Kninu u vezi sa njegovim ocem, Komazec Petrom (1936) koji je nestao tokom vojne operacije "Oluja", dok je Đuro Košutić (1950) ovu posetu iskoristio za sređivanje ostavine u Sudu u Gračacu.

- Sobzirom da izbegla lica ove posete koriste veoma efikasno, nastojaćemo da se ovaj program nastavi i naredne godine jer potreba za njim nedvosmisleno postoji; jedino ćemo razmotriti mogućnost da se boravak produži za još jedan radni dan - zaključio je direktor Fonda, Dejan Pavlović nakon razgovora sa izbeglim licima koji je bio upriličen pri polasku autobusa za Hrvatsku.

Naredna, četvrta autobuska poseta, planirana je za poslednju sredu u oktobru, a svi zainteresovani informacije mogu dobiti u našem Fondu ili putem telefona 021/4754295.