КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti septembar 2009

Postavljeno, 21. septembar 2009. godine, Novi Sad.

Fond u Ilincima, izbegličkim naseljima, u opštini Šid

Fond za pružanje pomoći izbeglim,prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine nastavlja sa obilaskom izbegličkih naselja koja su izgradjena u okviru pilot projekta, na teritoriji Pokrajine.

Nakon "Oluje" kao pogranična opština doživela je veoma velik priliv izbeglih, te je u određenom preiodu prevazilazio i broj domicilnog stanovništva. Danas zvaničan broj izbeglih je 693 dok interno raseljenih ima pedesetak.

- Tokom 2002. godine izgrađena su dva izbeglička naselja, "Džombolja" i "Vaga" u selu Ilinci, 12 - 15 km udaljenom od Šida i u njima živi oko 150 lica uglavnom iz Hrvatske i svega nekoliko porodice iz Bosne i Hercegovine - rekao je opštinski poverenik za izbeglice, gospodin Jović i dodao da su stambene jedinice, ukupno četrdeset u 20 dvojnih kuća, useljene 2003. godine.

- Živim u Ulici dr Jovana Raškovića br. 1 u Ilincima, odrasla deca i ja dobijamo penziju, muž mi je poginuo, smestili smo se samo u prizemlju ove kuće od 36 m2 jer nismo u mogućnosti na potkrovlju ni prozor da ugradimo - ispričala je Makaron Steva rođena u okoline Benkovca, a izbegla iz Karlovca, Hrvatska.

Tokom obilaska naselja, savetnica u Fondu, Katica Bengin je konstatovala da su neke stambene jedinice u istom stanju kao i kada su useljene, da na većini objekata nije na održavanju urađeno ništa, da ljudi veoma teško žive jer su velike firme prestale sa radom, da je određen broj kuća potpuno napušten, tačnije u deset objekata ne žive korisnici. Iznenađenje je i činjenica da je ne mali broj korisnika iz Vukovarsko-Srijemske županije, dakle iz neposredene blizine, a da su im njihove nekretnine u zemlji porekla (kuće, obradivo zemljište) još uvek dlimično ili u potpunosti nedostupni.

Postavljeno, 09. septembar 2009. godine, Novi Sad.

Fond u poseti izbegličkim naseljima u Krušedolu, opština Irig

U okviru lokalne integracije izbeglih lica , u opštini Irig izgradjeno je tri izbeglička naselja koja se nalaze u Krušedol selu, Krušedolskom Prnjavoru i Rivici.

Savetnica direktora Fonda za pruzanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine, Katica Bengin posetila je izbeglička naselja i razgovarala sa izbeglim licima i predstavnicima lokalne samouprave.

U Krušedolskom Prnjavoru sagradjeno je i useljeno 2001/2002 g. deset kuća sa po dve stambene jedinice u koje je useljeno dvadeset porodica, dok je u Rivici u kućama po istom sistemu gradjenja, ( samogradnja, plus donator i opština) , sagradjeno dvadeset i dve stambene jedinice. Izbegla lica naglasila su neophodnost što bržeg rešavanja statusa ovih nekretnina jer je i dalje njihov vlasnik Republički komesarijat za izbeglice, dok su oni samo korisnici. Useljenim izbeglim licima neophodan je vlasnički list kako bi mogli da podignu kredit ili jednostavno da znaju da li je to njihova nekretnina, da li da u nju ulažu, opremaju je, rekonstruišu, poboljšavaju uslove stanovanja?

U Krušedol selu, po sasvim drugačijem modelu, izgradjeno je i useljeno tokom prošle godine osam montažnih stambenih jedinica.Vlasnici parcele su izbegla lica, ( veoma povoljno dobijene od opštine) , objekte je gradila sredstvima donatora italijanska humanitarna nevladina organizacija " Intersos" dok se opština Irig obavezala da će infrastrukturno opremiti prostor. Pet objekata je useljeno, voda je stigla u februaru 2009.g. dok se priključivanje na električnu mrežu postavilo kao ozbiljan i složen problem. U opštini su istakli da nemaju sredstava za rekonstrukciju niskonaponske mreže i pravljenje trafoa i da za sada nije poznato kada će se to realizovati.

- Da bi se ipak odvijao donekle normalan život , izbeglim licima , u pet stambenih jedinica,sa odbojkaškog igrališta, spoljnim kablovima omogućeno je napajanje električnom energijom, što je samo privremeno i veoma rizično rešenje , istakla je savetnica fonda. Korisnici ovih objekata ne kriju nezadovoljstvo i ogorčenje nastalom situacijom i naglašavaju da iz tih razloga dve višečlane porodice se i nisu uselile u dobijene kuće.

Savetnica, Katica Bengin, o ovom problemu izvestiće nadležne u Fondu i Pokrajini.

Postavljeno, 08. septembar 2009. godine, Novi Sad.

Dokumentarac o kolektivnim centrima u Vojvodini

Televizija Vojvodine, nedavno je snimila polusatni dokumentarni film o preostalim kolektivnim centrima na teritoriji Vojvodine. Nakon "Oluje" kao, smatralo se privremenim rešenjem, prognana lica smeštena su u kolektivne centre širom Srbije.
Nažalost ta privremenost traje petnaestu godinu i kao definitivno rešenje Vlade Srbije je njihovo konačno što skorije zatvaranje. Na teritoriji AP vojvodine, preostala su još tri kolektivna centra: Stara Pazova, Kovin i Pančevo.
U Cardaku, opština Kovin postoje relativno pristojni uslovi za boravak, dok je "Planum" u Staroj Pazovi veoma neuslovan za život, a prate ga i složeni svojinski odnosi.
Ekipa Readakcije dokumentarnog programa RTV boravila je u sva tri kolektivna centra, zabelezila izjave korisnika, zatim poverenika, a stanje i sudbinu kolektivnih centara komentarisao je i g.Gerginov iz Komesarijata za izbeglice. Autor emisije je Radomir Grujić, a rukovodilac DOP-a je Svetlana Paroški emisija je na programu 20. septembra 2009.g.