КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti decembar 2010

Postavljeno, 29. decembar 2010. godine, Novi Sad.

Svečanost u Vladi Vojvodine: Dodeljene kuće za 68 izbegličkih porodica

Novi Sad, 29. decembar - Pokrajinski premijer dr Bojan Pajtić uručio je danas u Svečanom holu zgrade Vlade Vojvodine ključeve od kuća za 68 izbegličkih porodica kojim je krov nad glavom obezbeđen putem tri programa stambenog zbrinjavanja koje je Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima realizovao tokom 2010. godine. Reč je o izbegličkim porodicama koje borave na području Sombora, Subotice, Apatina, Šida i Pančeva, kao i u kolektivnim centrima u Pančevu i Kovinu.

Predsednik vojvođanske Vlade dr Bojan Pajtić je, čestitajući predstojeće praznike, naglasio veliki značaj današanjeg dana. - Kada je Skupština AP Vojvodine pre nekoliko godina donela odluku o ustanovljenju pokrajinskog Fonda za izbegla, raseljena i prognana lica na teritoriji Vojvodine, rečeno nam je pre toga da to nije naša briga i nadležnost. Formalno-pravno možda je tako, ali kada su u pitanju ljudski životi i humanost, onda svakako da nas je briga. Tu brigu smo i dokazali za sve ove godine, jer smo zbrinuli 3.000 ljudi, obezbedili 668 kuća , a za sledeću godinu planiramo da stvorimo krov nad glavom za još 120 porodica, s tim što bi se za prvih 60 to uradilo u prvom kvartalu godine, a za preostalih 60 u drugom, rekao je Pajtić i dodao -Želim vam da u svojim domovima uživate, da vam deca bezbrižno rastu kao i sva druga, želim da se što više mladih tu zadrži, a mi ćemo se potruditi da uvek budemo tu da vam pomognemo.

Direktor pokrajinskog Fonda za izbegla, raseljena i prognana lica Radomir Kukobat je rekao da je Fond u ovoj godini imao na raspolaganju 47 miliona dinara sa kojim je obezbedio otkup 73 kuće. - Manji deo programa otkupa seoskih kuća u 2010. Godini realizovali smo letos, kada smo obeležavali Dan izbeglica, a onaj najveći deo posla završavamo danas, kada je predsednik dr Bojan Pajtić uručio ključeve od 68 kuća. Osim toga, ove godine se radilo i na projektima trajne integracije i na povratku onih porodica koje su želele da se vrate u svoje matične domove, a mi smo im pomogli ekonomskim osnaživanjem domaćinstava. Uz to, obezbedili smo i jednokratnu novčanu pomoć za 50 učenika srednjih škola, a u planu za narednu godinu imamo dodelu još 120 kuća, koje će rešiti problem brojnih izbegličkih porodica- izjavio je Kukobat.

Svečanoj ceremoniji dodele ključeva prisustvovao je i republički Komesar za izbeglice Vladimir Cukić. On je izrazio zahvalnost što je zahvaljujući jedinstvenoj koheziji između pokrajinske Vlade, Fonda za izbegla, raseljena i prognana lica AP Vojvodine i UNHCR-a stvorena mogućnost da se sa 970 miliona dinara kupi 570 kuća i obezbedi građevinski materijal za one koji su kuće sami kupili, a nisu imali novca da ih renoviraju.