КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti jun 2010

Postavljeno, 21. jun 2010. godine, Novi Sad.

Predsednik Pajtić uručio pomoć za kupovinu porodičnih kuća izbegličkim porodicama u Vojvodini

Nadalj/Novi Sad, 21. jun - Iako to nije u našoj nadležnosti, Pokrajina je do sada obezbedila kuće za oko 590 izbegličkih porodica u Vojvodini, što predstavlja jedno veliko vojvođansko selo - istakao je danas predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić u Nadalju u opštini Srbobran, u okviru obeležavanja Svetskog dana izbeglica. Ovom prilikom, uručio je i ugovore o pomoći za kupovinu pet porodičnih kuća i građevinskog materijala izbegličkim porodicama nastanjenim u AP Vojvodini. Sredstva koja je obezbedila Vlada Vojvodine u saradnji sa Fondom za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, dodeljena su porodicama nastanjenim u Rakovcu, Čortanovacima, Ratkovu, Futogu i Novom Sadu. Za kupovinu ovih kuća izdvojeno je tri miliona dinara i još 500.000 dinara za pomoć u građevinskom materijalu.

- U pokrajini smo do sada pomogli i 33 povratničke zadruge u Hrvatskoj i Bosni, jer želimo da ti ljudi stvore uslove za svoju egzistenciju. U toku ove nedelje potpisaćemo sporazum sa Srpskim nacionalnim većem o osnivanju "Tesla" banke. Doneli smo odluku da 150 miliona dinara preko Fonda za razvoj pokrajine usmerimo kao svoj deo osnivačkog kapitala i tako budemo jedan od najvećih osnivača i deoničara srpske banke u Hrvatskoj - istakao je još predsednik Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine uputio je i poziv najboljim srednjoškolcima iz izbegličke populacije da konkurišu u okviru ponuđenog programa pokrajinske administracije namenjenog za podršku njihovom školovanju, kako bi lakše završili svoje školovanje, odnosno stigli do univerzitetske diplome i postali uspešni građani našeg društva. Kako je istakao u prilog tome govori i današnja dodela pomoći za još pet kuća, i nabavku građevinskog materijala, što izbegličkoj populaciji i njihovoj deci treba da omogući lakše i bolje uslove života, koji za njih nisu baš jednostavni.

U Vojvodini postoje još samo dva kolektivna centra i, po rečima predsednika Pajtića, naša pokrajina je u tom smislu daleko odmakla u odnosu na ostale delove Srbije. Rekao je da je strateški cilj da se i oni u naredne dve godine zatvore i da se svim ljudima koji su izbegli sa ratnih područja bivše Jugoslavije obezbedi pristojan život i krov nad glavom.

Obeležavanje Svetskog dana izbeglica i dodela ugovora o pomoći, održana je na imanju porodice Ljiljak u Nadalju, koja je izbegla iz Siska i koja je, zahvaljujući pomoći pokrajine 2008. godine dobila novac za rešavanje svog stambenog pitanja. Pored predsednika Pajtića, svečanosti su prisustvovali i pokrajinska sekretarka za socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, raseljenim i prognanim licima Radomir Kukobrat i predsednik Opštine Srbobran Branko Gajin.