КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti maj 2010

Postavljeno, 18. maj 2010. godine, Novi Sad.

Skupština AP Vojvodine usvojila izveštaj Fonda za 2009.g.

Na sednici Skupštine AP Vojvodine ,održanoj 17.maja 2010.g. usvojen je izveštaj o radu i finasijskom poslovanju Fonda za pružanje pomoći izbeglim,prognanim i raseljenim licima za 2009.g.

Na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, prema podacima Komesarijata za izbeglice Republike Srbije iz 2008. godine, boravi 47.382 izbeglih lica, odnosno 48,6% od ukupnog broja izbeglih lica koja borave na teritoriji Republike Srbije (97.354 izbeglih lica). Od ovog broja 75% čine izbeglice iz Republike Hrvatske. Na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, prema evidenciji interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, boravi 13.331 raseljeno lice.

Prema podacima popisa izbeglih lica u Republici Srbiji iz 1996. godine, na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine je bilo 229.811 izbeglih lica,dok danas Komesarijat beleži cifru od 85 000 lica sa izbegličkim statusom.

Osnovna aktivnost Pokrajinskog fonda bila je usmerena na pružanju pomoći na stambenom zbrinjavanju lica u kolektivnim centrima i u privatnom smeštaju.

Postupak i uslovi dodele pomoći za stambeno zbrinjavanje utvrđeni su Pravilnikom o uslovima za pružanje pomoći i postupku dodele sredstava za stambeno zbrinjavanje seoskih kuća sa okućnicom izbeglih, prognanih i raseljenih lica od 19. februara 2007. godine. Maksimalan iznos sredstava za pružanje pomoći za stambeno zbrinjavanje otkupom seoskih imanja po korisniku Fonda iznosi 6.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti, od čega je 50% sredstava nepovratno, a preostalih 50% se vraća Fondu najkasnije do 10 godina od momenta dodele sredstava. Dana 22. juna 2009. godine, Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, u okviru obeležavanja 20. juna Svetskog dana izbeglica, zaključio ugovor sa Visokim komesarijatom Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji, u prisustvu predsednika Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, dr Bojana Pajtića. Ugovor je potpisan u cilju realizacije projekta UNHCR-a koji omogućava da se iz fondova Američke Vlade iskoriste sredstva u visini od 19.801.440,00 dinara za otkup 25 seoskih kuća na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine pojedinačne vrednosti do 600.000 dinara, a da se sa dodatnih 100.000,00 dinara po kući, omogući korisnicima da renoviraju dodeljene kuće, kupe stoku, poljoprivrednu opremu ili nameštaj.Na ovaj način 25 porodica koje žive na teritoriji AP Vojvodine i koje su se opredelile za lokalnu integraciju, trajno je rešilo stambeni problem.

U okviru projekta Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima i kancelarije UNHCR-a u Beogradu, pokrenut je postupak javne nabavke građevinskog materijala za 18 porodica kojima je dodeljena kuća ovim projektom i koje su izjasnile da im je potrebna pomoć u građevinskom materijalu, a sve u okviru dodatnih 100.000,00 dinara po kući. U okviru dodatnih sto hiljada dinara jedna porodica se opredelila za pomoć u kupovini stoke, četiri porodice za pomoć u nameštaju a dve porodice za pomoć u vidu kućnih aparata.

U Bačkom Gračacu dana 15. decembra 2009. godine, predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine dr Bojan Pajtić, uručio je ključeve 29 kuća otkupljenih u izveštajnom periodu a namenjenih za trajni smeštaj izbegličkih porodica koje su se odlučile da se trajno nasele u AP Vojvodini.

U 2009. godini otkupljeno je ukupno 29 seoskih kuća, a od 2007. godine stambeno je zbrinuto 214 korisnika od ukupno 524 korisnika koji su aplicirali za ovu vrstu pomoći.

U 2009. godini isporučeno je 35 paketa građevinskog materijala kao pomoć započetoj izgradnji stambenih objekata, a od objavljivanja javnog poziva do kraja 2009. godine pružena je pomoć za stambeno zbrinjavanje nabavkom građevinskog materijala kao pomoć započetoj izgradnji stambenih objekata za 152 porodice korisnike Fonda.

U 2009. godini isporučeno je 84 paketa građevinskog materijala kao pomoć za poboljšanje uslova stanovanja u stambenim objektima, a od objavljivanja javnog poziva do kraja 2009. godine pružena je pomoć za poboljšanje uslova stanovanja u stambenim objektima za 247 porodica korisnika Fonda.

Fond za pružanje pomoći izbeglim,prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine,tokom svoga rada uspešno je rešavao i potrebe svojih korisnika u vezi sa njihovom iskazanom željom za povratkom.

Na javni poziv za dodelu paketa za povratnike u Republiku Hrvatsku, BiH, i Kosovo i Metohiju za teritoriju AP Vojvodine u cilju dodele paketa za povratnike koji sadrže najneophodnije poljoprivredne alatke i neophodno pokućstvo, prijavilo se 272 porodice. Korisnici su se opredelili za jedan od tri ponuđena paketa u iznosu do 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti. U paket broj jedan spada: veš mašina, šporet ili šporet na drva i kombinovani frižider sa zamrzivačem. U skladu sa Odlukom o dodeli sredstava za pakete za povratnike ukupno je dodeljeno 8 paketa, a isporuka je realizovana u 2009. godini. Paket broj dva spada Motokultivator sa prikolicom, usitnjivačem zemlje i bočnim diskovima. U skladu sa Odlukom o dodeli sredstava za pakete za povratnike,ukupno je dodeljeno 13 motokultivatora, a isporuka je realizovana u 2009. godini.

Fond je ukupno dodelio 135 paketa za povratnike : u 2007. godini 50 paketa, u 2008. godini 64 paketa , a u 2009. godini 20 paketa za povratnike.

Dana 30. decembra 2009. godine u Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine, uručena je jednokratna finansijska pomoć u pojedinačnom iznosu od 40.000,00 dinara za 17 đaka srednjoškolaca iz najugroženijih porodica izbeglih, prognanih i raseljenih lica u AP Vojvodini.Tokom 2009. godini dodeljena je jednokratna finansijska pomoć za ukupno 117 đaka srednjoškolaca iz najugroženijih porodica izbeglih, prognanih i raseljenih lica u AP Vojvodini.

Pokrajinski Fond pružio je pomoć i nevladinom sektoru koji u svom radu pomaže izbeglicama u njihom regulisanju stečenih i imovinskih prava u zemlji porekla.