КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti april 2011

Postavljeno, 25. april 2011. godine, Novi Sad.

Semenski kukuruz za povratnike u Hrvatsku i Kalesiju

Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima donirao je 300 setvenih jedinica (oko 2,5 tone) semenskog kukuruza, za povratnička domaćinstva u Hrvatskoj na području Banije, Korduna i zapadne Slavonije, te još 50 setvenih jedinica za povratnike u Kalesiju (BiH). Reč je, zapravo, o još jednoj akciji iz programa podrške održivom povratku izbeglica, koji sprovodi Vlada Vojvodine, posredstvom svog Fonda za izbeglice. U ovom slučaju doniran je semenski  kukuruz vrhunskog kvaliteta koji je proizveden u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

U Hrvatskoj, kukuruz je distribuiran preko Centra za razvoj Srpskog narodnog veća, a predstavnik tog centra Igor Miodrag rekao je Tanjugu da je kukuruz iskrcan u Lipiku u zapadnoj Slavoniji, Petrinji na Baniji i Krnjaku na Kordunu, odakle je raspoređen povratničkim porodicama.

Miodrag je podsetio da je vojvođanski Fond za izbegla, prognana i raseljena lica početkom aprila dostavio pakete pomoći za 17 povratničkih porodica u različitim delovima Hrvatske.

Ukupna vrednost tih paketa je 2.062.000 dinara ili oko 20.000 evra, a sadržaj paketa zavisio je od potreba primaoca u sredini u kojoj živi.

"U Zagreb je na primer dostavljen paket bele tehnike, u Udbinu i Rujevac kod Dvora po paket alata, a u Pakrac i Voćin ukupno tri motokultivatora s prikolicama. U Obrovcu u severnoj Dalmaciji je istovareno deset paketa za primaoce u okolnim selima, Benkovcu, Zadru, Karinu Donjem, Islamu Latinskom i Kninu", dodao je Miodrag.

Centar za razvoj je pokretač ekonomskih aktivnosti na povratničkim područjima i nosilac osnivanja većeg broja zadruga na njima.