КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)



Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti decembar 2011

Postavljeno, 22. decembar 2011. godine, Novi Sad.

Pomoć povratničkim zadrugama

NOVI SAD – Fond za pružanje pomoći izbeglim prognanim i raseljenim licima predao je opremu za proizvodnju zadrugama s područja Šibensko-kninske županije u Hrvatskoj, u okviru programa podrške održivom povratku u tom delu Dalmacije. Predata je oprema za destilaciju eteričnih ulja, peradarstvo i obradu voćnjaka, koju će koristiti tri povratničke zadruge na širem području Knina. Vrednost opreme je 12.000 evra, a sredstva je obezbedila Vlada Vojvodine.
Pomenute zadruge su izabrana putem javnog poziva, objavljenog tokom leta, koji se odnosio na područje Šibensko-kninske županije.
Pokrajinski Fond za izbeglice od svog osnivanja, krajem 2006. godine, realizuje programe pomoći povratnicima u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo i Metohiju, kao jednu od mera za trajno zbrinjavanje izbeglica koje su u ratovima izazvanim raspadom SFRJ utočište pronašle u Vojvodini. Cilj ovog programa jeste da se povratnicima iz Vojvodine pomogne u stvaranju ekonomskih pretpostavki za njihov opstanak u zavičaju, budući da ih tamo ne čekaju ni njihova nekadašnja radna mesta, ni bilo kakvo drugo zaposlenje. Upravo zbog nerešenih pitanja materijalne egzistencije, mnogi povratnici su bili prinuđeni da se vrate u Srbiju, što je značajno otežalo, pa u izvesnoj meri i obesmislilo, ukupan proces povratka. Pružajući pomoć povratnicima u sticanju njihovih sopstvenih prihoda, Fond značajno doprinosi stvaranju ukupnih uslova za održivi povratak na području nekadašnje RSK, ali i u ostalim delovima Hrvatske, kao i u BiH. U okviru ovog programa, pomoć je dosad dobilo 36 poljoprivrednih zadrtuga i udruženja u pomenutim republikama bivše Jugoslavije, a ukupna vrednost isporučene opreme premašuje 300.000 evra.