КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti jun 2011

Postavljeno, 21. jun 2011. godine, Novi Sad.

Novi dom za još 25 izbegličkih porodica

GOSPOĐINCI – Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima potpisao je sporazume o otkupu 25 kuća za izbegličke porodice iz desetak vojvođanskih opština. Korisnicima odabranim putem javnog poziva, sporazume i prigodne poklone uručio je danas predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, na svečanosti u dvorištu porodice Petrović, u Gospođincima. Dodelom ugovora i objavljivanjem javnog poziva za isplatu jednokratne naknade učenicam srednjih škola iz izbegličkih porodica u Vojvodini, pokrajinska administracija je obeležila ovogodišnji Svetski dan izbeglica.
- Vojvodina je u poslednjih nekoliko godina uložila značajna sredstva za programe zbrinjavanja izbeglica u pokrajini. Putem otkupa kuća i dodelom građevinskog materijala zbrinuli smo 714 porodica, sa više hiljada članova, što jeste značajan rezultat. Nastavićemo realizaciju programa i ubuduće, s ciljem da izbegličko pitanje rešimo na najbolji mogući način – istakao je Pajtić.
Sredstva u iznosu od oko 15 miliona dinara za otkup kuća izdvojena su iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine i deo su ukupnih sredstava koje će pokrajina preko svog Fonda uložiti u realizaciju programa pomoći izbeglicama i raseljenim licima tokom 2011. godine. U Fondu je završen postupak selekcije prijava i izbora korisnika kojim će biti dodeljen građevinski materijal za završetak započetih kuća i adaptaciju postojećih stambenih objekata u kojim žive izbeglice. Sredstva za kupovinu građevinskog materijala takođe su obezbeđena u pokrajinskom budžetu, a pomoć će dobiti 40 porodica.
- U toku je postupak obrade i selekcije novih zahteva za otkup kuća, u okviru programa koji zajednički realizuju Fond i beogradska kancelarija UNHCR. U okviru tog programa, početkom jeseni, obezbedićemo još 35 kuća za izbegličke porodice iz osam vojvođanskih opština – rekao je VD direktora Fonda Radomir Kukobat.
Porodici Rajka Petrovića, koja je, zajedno s opštinom Žabalj, bila domaćin današnjoj svečanosti, kuća je dodeljena prošle godine, u okviru programa realizovanog zajedno s UNHCR-om. Njima je, uz sredstva za otkup kuće, dodeljen i paket građevinskog materijala za adaptaciju objekta, koji su u međuvremenu ugradili i tako započeli život u svom novom domu.