КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti novembar 2011

Postavljeno, 30. novembar 2011. godine, Novi Sad.

Svečana dodela ključeva

Irig, 30. novembar - Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić uručio je danas u Irigu ključeve od 36 seoskih kuća izbegličkim porodicama sa teritorije AP Vojvodine. Kuće su dodeljene porodicama sa područja Sremske Mitrovice, Iriga, Beočina, Novog Bečeja, Žablja, Žitišta, Vrbasa i Inđije.

Svečana dodela ključeva vlasnicima ovih domova, upriličena je u novom dvorištu porodice Branka Jovanovića u Irigu u prisustvu predstavnika Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, Opštine Irig i UNHCR, koji su partneri u ovom programu, kao i Komesarijata za izbeglice.

Predsednik Pajtić je članovima izbegličkih porodica koje su dobile kuće čestitao novi dom, naglasivši da je jedan od najvažnijih zadataka pokrajinske administracije da pomaže i rešava pitanja kao što je obezbeđivanje krova nad glavom onima koji su najugroženiji.

"Svako dete u ovoj zemlji mora da ima jednake šanse za odrastanje, a porodice uslove za pristojan i dostojanstven način života. To je jedan od naših prioriteta. Gotovo 800 porodica u Vojvodini je obezbedilo krov nad glavom zahvaljujući ovom programu", kazao je predsednik Vlade Vojvodine zahvalivši se predstavnicima vojvođanskih opština, Fonda i UNHCR koji su se pokazali kao odlični partneri u svim prošlim godinama. Postoji ne samo obaveza, već i želja da se svakom ko želi da živi na ovom području pruži prilika da postane ravnopravan član zajednice. Ovde i njihova kuća i domovina, a ovo je i način da se ovakva nastojanja pokažu i na delu. Do sada je u ovaj program uloženo oko 300 miliona dinara, od čega je pokrajinska Vlada izdvojila 220 milona dinara, a oko 80 miliona dinara UNHCR. Takođe, koristićemo i projekte Evropske unije i Ujedinjenih nacija kako bi što pre rešili probleme ovih ljudi, koji nisu svojom voljom napustili svoje domove već su bili proterani", kazao je predsednik Vlade Vojvodine.

Naveo je i postojeće programe podrške povratničkim zadrugama u Hrvatskoj i Bosni koje realizujemo, te da su brojne zadruge dobile podršku u vidu poljoprivrednih mašina i setvenog materijala u šta je uloženo oko 51 milion dinara.Predsednik Vlade Vojvodine naglasio je da postoji izrazita aktivnost na ovom planu, jer postoji želja da se izbegličkoj populaciji da šansa da se opredeli gde će nastaviti svoj život, i istakao da oni koji su se opredelili da ostanu ovde jesu "naši sugrađani i ravnopravni građani".

U okviru ove svečanosti, u Irigu je danas potpisan i događaj o sufinansiranju zgrade za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Kovinu, u kojoj će 12 stanova biti predato na korišćenje porodicama iz kolektivnog centra "Čardak", u Deliblatu. Nosilac projekta je organizacija Hausing centar, a osim Fonda, odnosno pokrajinske Vlade, u realizaciji projekta učestvuje i Opština Kovin, koja obezbeđuje zemljište i infrastrukturu za novu zgradu.

Tokom 2011. godine, Fond je otkupio 62 kuće i dodelio 40 paketa građevinskog materijala za izbegličke porodice koje grade kuću. Time je ukupan broj kuća koje je Fond dosad otkupio za potrebe izbegličkih i raseljeničkih porodica dostigao 349, dok je ukupan broj grantova s građevinskim materijalom 441. Fond planira da tokom zime otvori nove javne pozive, kako bi programi stambenog zbrinjavanja bili nastavljeni i u 2012. godini.