КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti april 2012

Postavljeno, 09. april 2012. godine, Novi Sad.

Donatorska konferencija za okončanje izbegličke krize

NOVI SAD – Četiri države nastale raspadom nekadašnje SFRJ – Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora – izradile su regionalni program za trajno rešavanje problema izbeglica, koji bi trebalo da bude finansiran donatorskim i, u manjoj meri, sredstvima samih država, koje na ovaj način pokušavaju da trajno zatvore izbegličko poglavlje svoje novije istorije. Za realizaciju projekta neophodno je obezbediti 583 miliona evra, a Donatorska konferencija na kojoj će biti prikupljana potrebna sredstva priprema se za 24. april u Sarajevu.

Kako je planirano, na pomenutoj konferenciji biće formiran multidonatorski poverilački fond za prikupljanje potrebnih sredstava, a unapred je određeno kako će sredstva biti raspoređena; od ukupne sume, Srbiji je namenjeno 335 miliona evra, Hrvatskoj 120 miliona, BiH oko 101 milion i Crnoj Gori 27 miliona evra. Učešće zemalja regiona u sprovođenju projekta iznosi ukupno 82 miliona evra, tako da će Srbija sama obezbediti 34 miliona evra. Planirana sredstva, kako se očekuje, biće dovoljna da se obezbedi trajan smeštaj za oko 74.000 ljudi koji su bili prinuđeni da usled ratova izazvanih raspadom bivše Jugoslavije napuste svoje domove, a koji danas spadaju u kategoriju socijalno ugroženih lica. Sva donatorska sredstva biće distribuirana preko Razvojne banke Saveta Evrope.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice, ukupno 17.000 izbegličkih porodica u Srbiji nalazi se u tzv. stanju socijalne potrebe. Kako je planirano, tokom regionalnog projekta u narednih 5-7 godina za ove porodice će biti trajno rešeno stambeno pitanje i to putem izgradnje 10.000 stanova, kupovinom seoskih domaćinstava i obezbeđivanjem građevinskog materijala za izgradnju porodičnih kuća.