КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti decembar 2012

Postavljeno, 21. decembar 2012. godine, Novi Sad.

Godišnje stipendije za srednjoškolce iz izbegličkih i raseljeničkih porodica

Novi Sad – Vlada Vojvodine i Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, dodelili su jednokratne novčane pomoći za učenike srednjih škola iz izbegličkih i raseljeničkih porodica. Novčanu pomoć u iznosu od po 30.000 dinara, dobilo je četrdesetoro dece iz svih delova pokrajine, a ugovori o isplati naknada uručeni su korisnicima na svečanosti u zgradi Vlade Vojvodine.

 

Ugovore je uručio predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić i tom prilikom istakao da je reč o redovnom programu Fonda za izbeglice, u okviru koga je ovaj vid pomoći dosad dobilo 250 porodica. “Omogućili smo da nekoliko hiljada ljudi dobije krov nad glavom, te da se zaposli u određenim sektorima privrede, a pružena je i podrška povratničkim zadrugama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pored toga, godinama pomažemo najvredniju i najtalentovaniju decu iz izbegličke i raseljeničke populacije, decu koja su 90-tih godina napustila svoje domove i naselila se u Vojvodini", rekao je dr Bojan Pajtić i dodao da svako dete zaslužuje jednaku šansu, te da je ova pomoć upravo podstrek i podrška da nakon srednje škole nastave sa novim uspesema u školovanju i životu.

„Ovaj program ima dva cilja. S jedne strane želimo da pomognemo socijalno ugroženom stanovništvu, a sa druge strane da nagradimo srednjoškolce iz izbegličkih porodica za dobre rezultate koje su ostvarili tokom školske godine", rekao je direktor Fonda Radomir Kukobat i dodao da su upravo po tim kriterijumima i odabrani učenici koji su dobili pomoć. 

 

„Za Fond je posebno važno i to što se ovogodišnja jednokratna naknada isplaćuje poslednjeg dana prvog polugodišta, te uoči božićnih i novogodišnjih praznika, ali i na dan kada je Fond, pre šest godina, zvanično počeo s radom", rekao je Radomir Kukobat.

Inače, tokom 2012, Fond je uspešno realizovao sve programe pomoći izbeglicama i raseljenim licima, koji su bili predviđeni. Otkupljeno je 16 kuća i dodeljena pomoć u građevinskom materijalu za 34 porodice, a zajedno s partnerskim organizacijama i opštinom Kovin obezbeđeno je 12 stanova za porodice koje su živele u kolektivnom centru "Čardak" kod Deliblata. Takođe, realizovani su i podržani različiti programi ekonomskog osnaživanja (više od 150 porodica), nastavljen je program organizovanja besplatnog autobuskog prevoza za Hrvatsku (tzv. „idi-vidi" posete), a očuvan je i program pomoći povratnicima.

 

Za realizaciju pomenutih, ali i drugih programa Fonda u 2012. godini, Vlada Vojvodine je obezbedila više od 50 miliona dinara.

Postavljeno, 19. decembar 2012. godine, Novi Sad.

Zatvoren Kolektivni centar za smeštaj izbeglica “Čardak”

Stručna komiisja Komesarijata za izbeglice Republike Srbije donela je odluku o zatvaranju Kolektivnog centra za smeštaj izbeglih i raseljenih lica “Čardak”, kod Deliblata, u opštini Kovin. Prethodno je za sve višečlane porodice koje su boravile u centru, neke i po više od 15 godina, obezbeđen odgovarajući smeštaj, dok je preostalim stanarima-samcima, ponuđeno mesto u nekom od drugih kolektivnih centara i ustanova. Time su stvoreni uslovi da vlasnik objekata u kojim su izbeglice boravile još od 1991. godine – Javno preduzeća “Vojvodinešume” – ponovo u potpunosti preuzme upravljanje centrom.


Vojvođanski Fond za pružanje pomoći izbeglim prognanim i raseljenim licima otkupio je ukupno osam kuća za potrebe porodica koje su živele u Kolektivnom centrui “Čardak”, a za jednu porodicu, koja se odlučila za povratak u Hrvatsku, obezbeđen je paket s neophodnim kućnim aparatima. Takođe, Fond je učestvovao u finansiranju izgradnje zgrade za socijalno stanovanje u Kovinu, u kojoj je 12 stanova dodeljeno izbegličkim porodicama iz pomenutog kolektivnog centra. Sredstva za otkup kuća i sufinansiranje izgradnje stanova obezbedila je Vlada Vojvodine, koja je u u svojoj strategiji za rešavanje izbegličkog pitanja u pokrajini kao jedan od prioritetnih ciljeva označila upravo zatvaranje preostalih kolektivnih centara na području Vojvodine. Posle zatvaranja “Čardaka”, u pokrajini je preostao samo jedan registrovan i priznat kolektivni centar za izbegla i raseljena lica. To je centar u Pančevu, u kojem u ovom trenutku boravi nešto više od 100 ljudi, uglavnom raseljenih s Kosova i Metohije.


Osim Komesarijata za izbeglice, koji je osnivač kolektivnih centara, te pokrajinskog Fonda za izbeglice, u zbrinjavanju izbegličkih porodica sa “Čardaka” učestvovali su i opština Kovin, Hausing centar i Danski savet za izbeglice, Visoki komearijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Fondacija “Divac” i druge domaće i strane organizacije koje realizuju programe pomoći izbeglicama u Srbiji.


U Srbiji u ovom trenutku rade još 33 registrovana kolektivna centra, u kojima živi blizu 2.700 izbeglica i raseljenih lica. Među njima je i 13 centara na Kosovu i Metohiji, u kojim boravi više od 500 ljudi.

(Za više informacija o kolektivnim centrima u Srbiji, sledite link www.kirs.gov.rs