КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti mart 2012

Postavljeno, 16. mart 2012. godine, Novi Sad.

Podrška održivom povratku

Vlada Vojvodine i njen „Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima“, nastaviće realizaciju svih dosadašnjih programa pomoći izbegličkim i raseljeničkim porodicama koje su zbog ratova izazvanih raspadom bivše SFRJ i nasilja na Kosovu i Metohiji bili prinuđeni da napuste svoje domove i utočište pronađu u Vojvodini. Polazeći od načela Konvencije o pravima izbeglica i drugih međunarodnih i nacionalnih dokumenata i normi koji se odnose na ovu oblast, kao i strategije pokrajinske vlade za rešavanje izbegličkog pitanja u Vojvodini, a prema kojim izbeglice svojevoljno odlučuju o tome da li će se vratiti u mesto prethodnog prebivališta ili će se integrisati u ovdašnju društvenu zajednicu, Vlada Vojvodine je i u 2012. godini obezbedila sredstva za programe podrške kako trajnoj lokalnoj integraciji tako i održivom povratku izbeglih i interno raseljenih osoba.

U cilju podrške povratnicima u Hrvatsku, iz pokrajinskog budžeta su izdvojena sredstva za nabavku priključaka i druge opreme za poljoprivrednu proizvodnju u vrednosti od blizu tri miliona dinara. Mehanizacija i oprema namenjeni su povratničkim poljoprivrednim zadrugama u Dalmaciji, Lici i drugim područjima, a biće donirana u okviru programa podrške održivom povratku koji Fond realizuje praktično od svog osnivanja i u okviru kojeg je dosad pomoć dobilo 36 zadruga i poljoprivrednih udruženja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Takođe, obezbeđena je pomoć u semenskoj robi u vrednosti od oko dva miliona dinara. Reč je o semenskom kukuruzu i lucerki koje proizvodi novosadski „Institut za ratarstvo i povrtarstvo“, koji će posredstvom partnerskih organizacija Fonda biti distribuirani povratničkim poljoprivrednim zadrugama i porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima. Obezbeđeno je približno pet tona semena, čime se stvaraju uslovi da pomenutim kulturama bude zasejano više od 300 hektara oranica, što za povratnike, kojim je poljoprivreda neretko jedini izvor prihoda, predstavlja izuzetno značajnu pomoć. Budući da su akciju dostave pomoći u semenskoj robi, Fond i Institut sprovodili i prethodnih godina i da su prinosi i ostali rezultati programa bili zaista odlični, te da je reč o sortama vrhunskog kvaliteta s oznakom „NS seme“, sa sigurnišću se može reći da je upravo ovaj vid pomoći jedan od najsvrsishodnijih programa podrške povratnicima.

Odluke o donacijama, predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj – dožupanima, predsednicima i potpredsednicima opština u Lici i Dalmaciji, koji borave u poseti Vojvodini i Novom Sadu – uručio je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, na svečanosti u sedištu pokrajinske vlade. Susret predsednika Pajtića s delegacijom iz Hrvatske iskorišćen je i kao povod za potpisivanje pisma o namerama, između Instituta za ratarstvo i nekolicine povratničkih zadruga. Naime, pošto su koristile donacije u semenu, povratničke zadruge iskazuju izraziti interes za uspostavljanje saradnje s Institutom na komercijalnim osnovama, odnosno spremnost da preuzmu ulogu uvoznika i distributera „NS semena“ na području Hrvatske. Pismo o namerama koje su potpisali „Institut za ratarstvo i povrtarstvo“ i nekoliko zadruga predstavlja prvi formalni korak u saradnji koja ima za cilj povratak novosadskih hibrida na tržište Hrvatske, na kojem su nekad zauzimali vrlo značajno mesto.