КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti januar 2013

Postavljeno, 21. januar 2013. godine, Novi Sad.

Izbeglice iz BiH mogu da se prijave za obnovu kuća

NOVI SAD - Pokrajinski Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, preporučuje izbeglicama iz Bosne i Hercegovine koje borave na području Vojvodine i drugim delovima Srbije, a koje planiraju povratak u zemlju porekla, da se prijave na javni poziv za pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica u oba entiteta BiH koji je uputilo bosanskohercegovačko Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice. Takođe, izbegličke porodice iz BiH koje su ranije podnosile zahtev za obnovu imovine, u cilju povratka, a nisu dobili traženu pomoć, treba da obnove svoje zahteve u skladu s navedenim pozivom. Javni poziv je otvoren do 7. februara, a svi potrebni obrasci za prijavu, kao i sam tekst Javnog poziva, mogu preuzeti sa sajta Ministarstva za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine - www.mhrr.gov.ba. Zainteresovane izbegličke porodice koje ne koriste Internet, ili iz bilo kog drugog razloga nisu u mogućnosti da preuzmu navedena dokumenta, obrasce i tekst poziva mogu dobiti i u sedištu Fonda u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina 25. Planirano je da ukupno 2.400 izbegličkih porodica koje se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore dobije pomoć u vidu obnove kuća ili izgradnje novih stambenih objekata. Reč je o projektu koji se realizuje u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica, koji se finansira donatorskim sredstvima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih država i organizacija, a koji, kako je već više puta istaknuto, predstavlja poslednji napor međunarodne zajednice u zbrinjavanju izbeglica na prostoru bivše Jugoslavije. Zbog toga je za sve izbegličke porodice iz BiH koje borave u Vojvodini i drugim delovima Srbije, a koje žele ili planiraju povratak u zavičaj, od izuzetne važnosti da se prijave na otvoreni javni poziv i tako se uključe u ragionalni proces posle koga će stambeno pitanje izbeglica na prostoru bivše SFRJ, bar za međunarodnu zajednicu, verovatno biti zatvoreno.

Postavljeno, 10. januar 2013. godine, Novi Sad.

Stanovi za stanare kolektivnog centra u Pančevu

PANČEVO - Predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, grada Pančeva i Danskog saveta za izbeglice potpisali su ugovor o izgradnji 15 stanova, u koje će se u drugoj polovini godine smestiti 12 izbegličkih i raseljeničkih porodica koje trenutno koriste kolektivni smeštaj u nekadašnjoj zgradi pančevačke Teritorijalne odbrane, kao i tri socijalno ugrožene porodice iz lokalnog stanovništva. Projekat izgradnje stanova finansira Evropska unija, putem programa pretpristupne pomoći (IPA 2011), Komesarijat za izbeglice i migracije je korisnik sredstava, dok će projekat realizovati izvršni partner - Danski savet za izbeglice. Grad Pančevo će učestvovati u projektu tako što će obezbediti građevinsko zemljište, infrastrukturno opremanje i građevinsku dozvolu. Republika Srbija će biti vlasnik stambenih objekata dok će jedinice lokalne samopuprave biti nosioci prava korišćenja. Centri za socijalni rad će biti zaduženi za upravljanje objektima i biti odgovorni za njihovu pravilnu upotrebu. U kolektivnom centru u Pančevu u ovom trenutku boravi nešto manje od 120 ljudi, od čega dve trećine čine raseljeni s Kosova i Metohije, dok su ostali stanari izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.