КОДЕКС ПОНАШАЊА У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА

("Сл. лист АП Војводине", бр. 9/2013)Телевизијска емеисија "Путеви наде" на првом програму Телевизије Војводине, сваке суботе од 8 часова.

Путеви наде
ТБ емисија

Информатор

Vesti decembar 2015

Postavljeno, 08.decembar 2015. godine, Novi Sad.

Pomoć za najbolje đake i ekonomsko osnaživanje

NOVI SAD - Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima završava još jednu godinu svečanom dodelom ugovora o pomoći učenicima srednjih škola iz izbegličkih i raseljeničkih porodica u Vojvodini. Jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 40.000 dinara dobiće 50 učenika iz svih delova Vojvodine koji su se javili na poziv Fonda otvoren na početku tekuće školske godine. Budući da su kriterijumi za dodelu pomoći takvi da dominantnu ulogu prilikom bodovanja pristiglih prijava ima uspeh u školi, među ovogodišnjim korisnicima našli su se sve sami odlikaši, među kojima je i njih šesnaestoro s maksimalnim uspehom i prosečnom ocenom 5.00 tokom dosadašnjeg školovanja. Takođe, zajedno sa učenicima, ugovore su potpisale i 44 porodice kojim je dodeljena pomoć u vidu alata, mehanizacije, opreme i pribora za različite proizvodne, zanatske i uslužne delatnosti u nominalnoj vrednosti do 200.000 dinara po porodici.

Ugovori su potpisani i uručeni danas u Svečanom holu zgrade Pokrajinske vlade, u prisustvu predsednika Pokrajinske vlade dr Bojana Pajtića. Tom prilikom, predsednik Pokrajinske vlade podsetio je na podatak da u Srbiji još uvek imamo 35.000 izbeglica sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od toga oko 18.000 u Vojvodini i dodao: "Izbeglice iz Sirije i Avganistana ovde jesu zbrinute, ali moramo voditi računa i o onima koji su doneli odluku da žive na ovom prostoru i pripadnici našeg naroda koji su, spasavajući žive glave, došli u gradove i sela širom Srbije. Mi smo nastavili i nastavićemo uvek sa programima koji daju podršku dobrim đacima u srednjim školama iz izbegličkih porodica. I, istovremeno, nastavićemo da ekonomski osnažujemo ove ljude, tako što ćemo nabavljati alat i opremu neophodnu za delatnost kojom se bave. U ovom trenutku je nekoliko programa u toku. Program kojim smo omogućili stambeno zbrinjavanje je obezbedio krov nad glavom za nekoliko hiljada ljudi, koji pripadaju raseljeničkoj odnosno izbegličkoj populaciji, i naročito smo ponosni na ovaj program. Pokrajina Vojvodina, Pokrajinska vlada i Fond jesu institucije koje najviše vode računa i imaju najviše programa za pomoć izbeglim, raseljenim i prognanim licima", istakao je predsednik Pajtić i ponovio još jednom da razlog ovome nije u formalnoj obavezi, već se radi o ljudskoj i moralnoj odgovornosti.

Svečanom dodelom ugovora o pomoći za učenike srednjih škola i ekonomsko osnaživanje izbegličkih i raseljeničkih porodica u Vojvodini, Fond završava svoje programe u 2015. godini. Fond je ove godine realizovao sve aktivnosti koje su bile planirane Programom rada za 2015., sredstvima koje je u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine obezbedila Pokrajinska vlada. U programu stambenog zbrinjavanja, dodeljena je pomoć u otkupu seoskih kuća za 17 porodica dok je 47 porodica dobilo građevinski materijal. Realizovani su svi predviđeni polasci autobusa za Hrvatsku iz programa "idi-vidi" poseta, a podržani su i različiti projekti pomoći izbeglicama koje realizuju nevladine organizacije. Fond je u protekloj godini realizovao i televizijsku emisiju koja izbegličku populaciju informiše o pravima, mogućnostima, statusnim i drugim pitanjima u procesu trajne integracije ili povratka, a očuvao je i unapredio komunikaciju s državnim organima i institucijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u cilju oživljavanja procesa povratka ali i podrške onima koji su se već vratili u državu porekla. Jedan od najvažnijih programskih ciljeva Fonda iz prethodnih godina - zatvaranje svih kolektivnih centara za smeštaj izbeglih i raseljenih lica u Vojvodini - ove godine će biti ostvaren budući da se očekuje zatvaranje centra u Pančevu - poslednjeg takvog prihvatilišta u našoj pokrajini.